Киев ще почерпи от опита на София като европейска и

...
Киев ще почерпи от опита на София като европейска и
Коментари Харесай

Киев ще черпи от опита на София като световна столица на спорта

Киев ще почерпи от опита на София като европейска и международна столица на спорта. Това стана ясно при визитата на зам.-кмета на украинската столица Олена Ховорова в България. Ховорова е някогашна елитна лекоатлетка, олимпийска медалистка от Сидни 2000. В Австралия тя печели бронз в тройния скок и стъпва на почетната стълбичка дружно с олимпийската шампионка Тереза Маринова.

В рамките на визитата в този момент в България Ховорова и съпътстващата я Анна Билокин – шеф отдел „ Международно съдействие “ към Киевска градска администрация, се срещнаха със зам.-председателя на Фондация „ София – европейска столица на спорта “ Анатоли Илиев и с Десислава Темелкова, шеф на дирекция „ Спорт и юношески действия “ към Столична община. В диалога бяха разисквани положителните практики в региона на спорта, които могат да са взаимополезни. Гостите от Украйна бяха мощно заинтригувани от опита на София като европейска и международна столица на спорта, от интензивностите на хората от третата възраст посредством клубовете за здраве и интензивно дългоденствие и от организацията на ученическите игри. Домакините на срещата пък бяха впечатлени от активността на Киевската градска администрация по стратегия „ Активни паркове “.  

Дискутирана бе опцията 50 украински деца да дойдат на двуседмична подготовка у нас – това са бъдещи спортни звезди в хокея на лед, волейбола, атлетиката и други Киевските възпитаници ще получат като подарък от столицата на България съществени спортни уреди и принадлежности за оборудването на част от спортните салони в украинската столица, става въпрос за обръчи, бухалки, топки…

„ Искам да изкажа голямата ни признателност за това, че страната ви приема част от прокудените от войната украински жители. Подготвителен лагер за украинските деца тук ще бъде от изгода даже единствено за това, че учениците ни ще могат да се наспят умерено. Никога няма да забравим протегнатата от вас ръка в сложен за нас миг. В сърцето ми още е жив споменът от конкуренцията с Тереза Маринова в Сидни 2000, за мен е чест, че стъпихме дружно на олимпийската стълбичка, “ съобщи Ховорова.

В Австралия преди 23 години Ховорова сграбчва бронза с 14,96 метра, среброто е за рускинята Татяна Лебедева с 15,00 метра, а Тереза Маринова печели олимпийско злато с 15,20 метра от първия опит.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР