Киев нарушава Меморандума от Будапеща, твърди руски дипломатРусия никога не

...
Киев нарушава Меморандума от Будапеща, твърди руски дипломатРусия никога не
Коментари Харесай

Константин Воронцов: Русия никога не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие

Киев нарушава Меморандума от Будапеща, твърди съветски посланик

Русия в никакъв случай не е заплашвала Украйна с нуклеарно оръжие, съобщи представител на съветското Министерство на външните работи Константин Воронцов по време на съвещание на комисия на Общото заседание на Организация на обединените нации, написа ТАСС, представена от .

" Русия не е заплашвала Украйна с нуклеарно оръжие и няма да го направи ", сподели той и добави, че в Москва обаче са обезпокоени по отношение на заявки на Киев за смяна на безядрения статут на Украйна, както и от апели за предпазен нуклеарен удар на НАТО против Русия.

В Русия използваха неточност в превода на коментар на украинския президент Володимир Зеленски пред австралийски мозъчен концерн, който прикани за превантивни дейности против Русия, с цел да не бъде позволена ядрена катастрофа. По-късно пред Военновъздушни сили той изясни, че е имал поради налагането на наказания против Москва превантивно, а не след евентуален удар.

Действително Москва непосредствено и публично не е коментирала, че може да прибегне до потребление на нуклеарно оръжие в спора в Украйна. При анексирането на четирите окупирани украински територии обаче съветският президент Владимир Путин съобщи, че нахлуване против анексираните територии ще бъдат обсъждани като набези против Русия. " Ние ще защитим нашата земя с всички сили и средства, с които разполагаме, и ще създадем всичко, с цел да осигурим безвреден живот на нашите хора ", сподели съветският държавен глава и изказването беше прегледано като косвена опасност за потребление на нуклеарно оръжие. Тази опция е планувана в тактиката за национална сигурност на Русия.

Темата за нуклеарните удари и началото на Третата международна война драговолно беше коментирана и от съветския хайлайф, в това число и от някогашния президент Дмитрий Медведев, който сега е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия. В своя канал в Telegram Медведев разяснява, че в тактиката за сигурност е планувано потреблението на нуклеарно оръжие в отговор на такава опасност или в случай че поражда опасност за съществуването на Русия при потребление на стандартно оръжие.

" Освен това ще създадем всичко допустимо да не допуснем появяването на нуклеарно оръжие във враждебни съседи - да вземем за пример в нацистка Украйна, която сега се ръководи директно от НАТО ", написа Медведев.

Анализаторите започнаха да се питат какъв може да бъде отговорът на Запада, в това число и в случай че се употребява тактическо нуклеарно оръжие, лимитирано на територията на Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, която е нуклеарна мощ, няма да отговори с нуклеарен удар, само че ще направи всичко допустимо да избегне такова развиване на нещата.

В Съединени американски щати обаче бяха безапелационни, че потреблението на каквото и да е нуклеарно оръжие ще провокира отговорът на Вашингтон против Русия.

В своето изказване Воронцов разяснява още, че не Русия, а Украйна и Съединени американски щати нарушават Меморандума от Будапеща, след който Киев предава своето нуклеарно оръжие, останало като завещание от Съюз на съветските социалистически републики, в подмяна на гаранции за своята сигурност и интегритет. Договорът беше подписан през 1994 година сред водачите на Украйна, Русия, Съединени американски щати и Англия.

Москва упреква Украйна, че кандидатствайки за участие в НАТО, тя нарушава уговорките си по този Меморандум. " Киев намерено насърчава национализма, освен това в неговата радикална форма ", разяснява още съветският посланик.

" По Меморандума Русия удостоверява във връзка с Украйна своите отговорности да не употребява нуклеарно оръжие и да не заплашва да бъде употребявано против неядрени страни ", сподели Воронцов.

Украйна подаде официалната си молба за участие в НАТО, откакто Путин подписа договорите за анексиране на четирите провинции - Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска, употребявайки като претекст провеждането на псевдореферендуми. Резултатите от това допитване, извършено без ясни правила и по време на водени дейни военни дейности, не се признават от международната общественост.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР