КЕВР също поиска проверка на Топлофикация- София. Председателят на Комисията

...
КЕВР също поиска проверка на Топлофикация- София. Председателят на Комисията
Коментари Харесай

КЕВР също поиска проверка на Топлофикация- София заради високите сметките за април

КЕВР също изиска инспекция на " Топлофикация " - София.

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов изиска от управлението на " Топлофикация София " да даде изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през интервала 1 април 2023 година - 30 април 2023 година От регулатора прецизират, че мотив за това са медийни изявления за високи сметки на клиентите на сдружението за месеца.

 

От  " Топлофикация София " обявиха, че при установяване цената на месечните фактури през целия отоплителен сезон се управляват само от настоящата нормативна уредба и по-конкретно от Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания в режим на етажна благосъстоятелност, която е Приложение към член 61, алинея 1 от Наредба за топлоснабдяването. Това се показва в писмо на сдружението във връзка разпространено съобщение от пресцентъра на омбудсмана Диана Ковачева, че е изпратила рекомендация до служебния министър на енергетиката Росен Христов и ръководителя на КЕВР Иван Иванов, в което желае изключителна инспекция на " Топлофикация София " ЕАД поради голословно високите сметки за парно, които са получили клиенти за планирано ползване през април.

 

Освен това и Столичният общински съвет (СОС) разпорежда спомагателна инспекция на сметките за април към " Топлофикация София ", стана известно през днешния ден по време на съвещанието на Съвета, на което бе прегледан отчет по отношение на легализация на годишните финансови доклади и бизнес-плана на сдружението.

 

Съгласно настоящата нормативна уредба образуването на месечните фактури на потребителите на топлинна сила е отвън регулаторните пълномощия на КЕВР. То се прави по Методика за дялово систематизиране на топлинната сила, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е публикуван от Министерството на енергетиката, което е способният орган по осъществяване на надзор по неговото съблюдаване, прецизират от КЕВР.

 

Съгласно Наредба номер 3 от 21 март 2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката КЕВР е способният орган, контролиращ качеството на предоставяните от сдруженията топлофикационни услуги. Енергийното дружество е длъжно да подава топлинна сила с обезпечени параметри, избрани с признатите от КЕВР Показатели на качество на топлоснабдяването. Същевременно пълномощията на Комисията, регламентирани в Наредбата за контролиране на цените на топлинната сила, включват надзор върху прецизното използване от топлопреносните предприятия на одобрената от регулатора цена на топлинната сила за съответния интервал.   

 

В тридневен период " Топлофикация София " би трябвало да даде на КЕВР информация с подробни данни за осъществяването на Показателите за качество на топлинната сила, както и дали в издадените фактури на клиентите за април т.г. е приложена одобрената от Комисията на 01.07.2022 година цена на топлинната сила. 

 

След приемане на желаната информация от " Топлофикация София ", КЕВР ще изготви разбор на зародилата обстановка и ще оповести обществено резултатите от инспекцията, се показва още в известието.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР