КЕВР може да поддържа цени, които да не внасят шок,

...
КЕВР може да поддържа цени, които да не внасят шок,
Коментари Харесай

Икономист: Можем да очакваме плавно покачване на цената на газа

" КЕВР може да поддържа цени, които да не внасят потрес, само че въпросът е държавния бюджет до каква степен ще го понесе. Покачването би трябвало да бъде трансферирано последователно към потребителите. Замразяването на цените на енергийни източници и хранителни артикули е нездравословно. Необходими са предвидимост и непоклатимост. Можем да чакаме гладко повишаване на цената на газа ". Това съобщи за " Твоят ден " по NOVA NEWS икономистът Преслав Райков.

Той разяснява и турската стопанска система. " Инфлацията в Турция се чака да доближи по публични данни до 60%. Истинската цифра може и да по-голяма. Има голяма волатилност. Неконвенционалните парични ограничения като събаряне на лихвата захранваше инфлацията ", уточни той.

По думите му повода не е във войната в Украйна, а в политиката на Ердоган, целяща стимулация на износа на артикули. " Икономиката им записва забележителен растеж, само че е обхванат от инфлацията, държавният бранш подвига заплатите, само че частният не съумява. Политиката беше еднолична и бяха отстранени редица банкери за задачите на президента ", изясни специалистът.

Според него намаляването на Данък добавена стойност за съществени храни са единствените съответни ограничения. " Целта е да се облекчи бизнеса и да се подтиква експорта, с цел да генерира напредък стопанската система и да компенсира инфлацията ", акцентира Райков. И добави, че разликите сред нашата и тяхната стопанска система са големи, тъй като у нас 85% от инфлацията е привнесена и върви дружно с тази в Европейски Съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР