Кениецът Лабан Черуйот, който се класира на четвърто място на

...
Кениецът Лабан Черуйот, който се класира на четвърто място на
Коментари Харесай

Допингиран кениец е участвал на Софийския маратон

Кениецът Лабан Черуйот, който се класира на четвърто място на дистанцията от 21.1 км на Софийския маратон в неделя, в действителност е Алекс Лагат и не е имал право да започва. Кениецът Лагат е със спрени спортни права, поради приложимост на допинг, само че в София се е записал с името на своя съотборник и съотечественик Лабан Черуйот.

В същото време същинският Черуйот е взел участие на съревнование в Полша, а за четвъртото си място в София Лагат е получил 400 евро. Правата на двамата се държат от еднакъв управител Золт Бенедек, който към този момент призна пред уредниците на маратона в София, че е направил неточност. Сега Лагат ще бъде дисквалифициран от надпреварата, а интернационалната федерация по лека атлетика ще проверява Бенедек за машинация. Атлетите на този управител са съществени участници на маратоните в България. През пролетта Лабан Черуйот завоюва конкуренцията на класическата отдалеченост във Варна.

През 2020 година спечелилите в Софийския маратон при дамите и мъжете - украинката Виктория Хапилина и мароканецът Юсеф Сбаи, бяха уловени с допинг и правата им бяха спрени. " Новината за краткотрайно прекъсване правата на спечелилите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно обръщение към тези, които имат намерение да се състезават с машинация и нечестни средства. Заедно с нашите сътрудници, спонсори и градските управляващи, ние оставаме мощно ангажирани за феърплей и чист от допинг спорт ", оповестиха тогава уредниците на надпреварата. 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР