Казват, че идеалният трилър е сложна смес от динамично изложение

...
Казват, че идеалният трилър е сложна смес от динамично изложение
Коментари Харесай

10 вълнуващи трилъра и шпионски романа

Казват, че идеалният трилър е комплицирана примес от динамично ревю и точно обмисляне на действието. Сюжетът би трябвало да държи читателя в напрежение от самото начало, като вариациите са най-различни – от шпионска история до вещерска клетва, от любовен триъгълник до неразгадани секрети от предишното, от секрети организации до жестоки убийства.

Днес ви представяме скъп лист с някои от най-вълнуващите трилъри и шпионски романи от каталога на издателство „ Колибри “. Сред заглавията са „ Заровени жертви “ на Джон Санфорд и заключителната част от престъпния триптих на Александер Сьодерберг “Добрият вълк ”. Тук са още “Тебеширения човек ” на К. Дж. Тюдор и “Шпионско завещание ” на Джон льо Каре.

Без повече непотребни думи, ето ги и тях – 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа от издателство „ Колибри “.


1. „ Операция “Сладкоугодник ” “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Иън Макюън

С неспокойствие чакаме огромния английски публицист Иън Макюън да пристигна у нас за откриването на кино-литературния фестивал Синелибри през октомври. През това време четем религиозно новия му разказ и се възхищаваме безпределно от гения му.

Годината е 1972, Студената война е в разгара си. Серина Фрум, студентка по математика, само че и буйна читателка, е завербувана от МИ-5, английското контраразузнаване. Първата ѝ огромна задача е присъединяване в интервенция с кодово име „ Сладкоугодник “. Целта на интервенцията е да се подкрепят финансово, посредством фасадна фондация, писатели и публицисти от така наречен антикомунистическа левица, чиито хрумвания съответстват с държавната политика.

На Серина се пада младият обещаващ публицист и академични учител Том Хейли. Девойката харесва разказите му, по-късно харесва и създателя им. Започналият като шпионско четиво разказ последователно се трансформира в любовен, любовният разказ се трансформира в проучване върху метода, по който действа писателското въображение – всичко това на фона на един спешен интервал от историята на Англия, изпълнен със обществени спорове, стопански компликации и ирландски тероризъм. Трите детайла на повествованието се преплитат, историята се развива, усложнява се… до момента в който не се обърква дефинитивно. Том не знае какво знае Серина, само че и Серина не знае какво знае Том. В един миг нещата се изясняват… до момента в който в непредвидения край не се схваща, че напълно не са такива, каквито наподобяват.

Поредното произведение на огромния Иън Макюън е по едно и също време шпионски разказ, любовен разказ, разказ за литературата, разказ за английското общество от едно емблематично време от международната история и най-много разказ мистификация.

2. „ Вещицата “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Камила Лекберг

Десетият интернационален бестселър на Камила Лекберг е следващият психически трилър, в който действието още веднъж се развива в живописното градче Фелбака. Четиригодишната Неа е открита убита в същата гора, в която преди трийсет години е открита мъртва дребната Стела.

За убийството на Стела в миналото са били упрекнати две тринайсетгодишни приятелки, Хелен и Мари, признали и след това отрекли виновността си. Тогава Хелен остава при родителите си, а Мари отпътува и става известна актриса. Завръща се тъкмо когато локалното население е потресено от новото ликвидиране. Подозренията падат върху двете им, само че и върху хора от обкръжението им, а някои ксенофобски настроени локални поданици упрекват колонията от сирийски бежанци.

Пожари, убийства, стрелби, обезверени, комплексирани и покварени младежи – и, естествено, следствието на Ерика, която написа книга за двете починали момиченца.
А в далечния 17 век една млада жена, оповестена от господстващия клир за магьосница, проклина своите мъчители до десето коляно.


3. „ Съпругата посред ни “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Гриър Хендрикс и Сара Пеканен

Един мъж, годеницата му и ревностната му някогашна брачна половинка, която обезверено се стреми да попречва втория му брак, съставляват комплицирания любовен триъгълник в „ Съпругата посред ни “, вълнуващ трилър от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен.

Но дали всичко е такова, каквото наподобява? Или сме заблудени да мислим, че нещо е действително, когато то не е?
Историята е разказвана от името на Нели и Ванеса, които са обичали еднакъв мъж.

Ричард е обаятелен, великодушен, финансово самостоятелен, с налагаща се идентичност. Кара Нели да се усеща предпазена. Колкото до Ванеса, тогавашната обич е изместена от злост и съмнение. А също и от боязън. Но кой кого следи? Кой кого манипулира? Кой е агресорът и кой жертвата? На кого да имаме вяра?

Сара Пеканен има предходни романи, също белязани от непредвиден поврат в сюжета. В тази книга нейна съавторка е начинаещата Гриър Хендрикс.

4. „ Не се отхвърляй “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Харлан Коубън

С неподражаемо майсторство и прочувствено напрежение, Харлан Коубън ни води през лабиринта от огромни секрети и дребни неистини, способни да унищожат една връзка, едно семейство и даже един град в този нов, вълнуващ трилър.

Животът на ченгето от Ню Джърси Наполеон „ Нап “ Дюма се прекатурва, когато в последната година от гимназията неговият брат близнак Лио е открит мъртъв на железопътната линия край града дружно с приятелката си Даяна.

По същото време Мора, учебната обич на самия Нап, къса с него и изчезва без пояснение. Следващите петнайсет години от живота му минават в търсене – на някогашната обичана, и на аргументите, довели до гибелта на брат му.

И не щеш ли в този момент обяснението като че ли е по-близо отвсякога. Отпечатъците на Мора са открити в колата на обвинен палач. Нап уверено се впуска в търсене на отговори, само че иззад всеки ъгъл изникват единствено нови въпроси – за момичето, което е обичал, за приятелите от детинство, които счита, че е познавал, за изоставената военна база край родното му място и най-много за Лио и Даяна, чиято орис се оказва по-странна и злокобна и от най-мрачните му догадки.


5. „ Последен излаз “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Федерико Аксат

Тед Макей, състоятелен мъж с красива брачна половинка и две дъщери, е на път да опре дулото в слепоочието си заради причина, за която никой не подозира, но ненадейно ориста се намесва, на вратата се звъни, а на бюрото неизвестно по какъв начин изниква саморъчно написана от него записка с текст „ Отвори! Това е последният ти излаз! “ .

Непознатият му предлага съблазнителна договорка – вместо жертва да стане главорез, като се причисли към тайнствена организация.

Грабващо начало на истински психически лабиринт, в който се разхожда един чудноват опосум, нахлуват мъчителни мемоари и халюцинации и нищо не е такова, каквото наподобява. Подобно на съветски матрьошки една след друга изскачат енигми, заплитащи високоволтова конспирация.

Към която и врата да посегне Тед, на нея все написа „ Последен излаз “, само че той непроменяемо се изкушава да я отвори, тъй като знае, че надали ще е последна…

6. „ Съучастие “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Иън Банкс

„ Съучастие ”, най-скандалната и провокативна творба на Банкс, е ексцентричен престъпен психотрилър. Някой изтезава и убива уважавани, богати и авторитетни жители, които публицист на име Камерън Коли е изобличавал в публикациите си – арбитър, отнесъл се снизходително към изнасилвач; доктор, който е показал незаконна немарливост към пациентите си; непочтен бизнесмен; порнограф, снимащ филми с действителни убийства…

И Камерън ненадейно се оказва основен обвинен, тъй като няма оправдание за часовете на закононарушенията. Но той ли е злодеят, който всички търсят?

Запознайте се с прототипа на Декстър – сериен палач, чиито жертви са единствено нарушители. Той е безсърдечен и жесток, само че може би и обективен. Влезте в кожата му, в случай че ви стиска, и накажете отговорните с неговата ръка. Само внимавайте какво ще оставите от себе си на мястото на престъплението, с цел да не ви заловят.


7. „ Заровени жертви “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Джон Санфорд

Вече двайсет и пет години изгубването на две дребни девойки тормози ченгето Лукас Девънпорт. Навремето цялата полиция е вдигната на крайник, само че без резултат.

Днес, при разрушение на остарели здания в покрайнините на Минеаполис, телата им инцидентно са открити. Което го връща към закононарушението – и към кошмара, още по-мрачен отпреди.

В далечната 1985-а той взе участие в несполучливото търсене на двете сестри. Тогава шефовете му афишират случая за завършен, само че младият и напорист Лукас не е склонен с тях.

Сега има шанса да довърши разплитането на загадката, само че колкото по-надълбоко рови, толкоз по-ясно става едно: заровени са освен техните тела, заровена е истината.
„ Експертно изпипаният сюжет и приковаващият край подреждат романа измежду най-хубавите на Сандфорд “ , написа Publishers Weekly.

8. „ Тебеширения човек “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа от издателство К. Дж. Тюдор

През 1986 година Еди и приятелите му са деца на прага на юношеството. Дните им минават безметежно, в шляене в покрайнините на задрямалото британско селце, където живеят, и в търсене на нещо вълнуващо.

Еди среща господин Халоран, Тебеширения човек, и му хрумва концепцията за скришен код: децата стартират да рисуват дребни фигури с тебешир, които им служат да си разменят послания, понятни само на тях. Докато един ден мистериозно появило се тебеширено дребосъче ги води право към раздрано човешко тяло и по-късно нищо не е същото.

През 2016 година, към този момент пораснал, Еди счита, че е загърбил предишното. Докато ненадейно получава писмо с тебеширена фигура. Същото писмо са получили и приятелите му, които вземат решение, че това би трябвало да е неприятна смешка. Но шегата става злокобна, когато се оказва, че един от тях е мъртъв. За да избави себе си, Еди би трябвало да разбере какво в действителност се е случило преди толкоз доста години.

Майсторското периодично повтаряне на минало и настояще трансформира „ Тебеширения човек “ в ослепителен трилър, в който всеки воин е като изваян от плът и кръв, всяка мистерия намира своята развръзка, а обратите шокират и най-наблюдателния четец.


9. „ Добрият вълк “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Александер Сьодерберг

В „ Добрият вълк “ здравната сестра и самотна майка Софи Бринкман, въвлечена срещу волята си в престъпния свят, е оповестена за интернационално търсене и се крие в Прага дружно със сина си Алберт.

По следите ѝ е Томи Янсон, престъпен комисар от Стокхолм, претрупан със задачата да я открие. Софи знае прекалено много за нечистите му каузи и той би трябвало непременно да я в профил от пътя си, с цел да може да продължи живота си умерено.

В същото време в манастир в Тоскана се крие обеднелият мафиотски необут Хектор Гусман, в който Софи е влюбена (вж. „ Андалуският другар “). Гусман се приготвя за последната си борба – има намерение да си върне сина, империята и всичко, което в миналото му е принадлежало (вж. „ Другият наследник “). Омразата и жаждата за отплата са по-силни от добротата на монасите, измежду които живее.

И в тази трета, заключителна част на престъпния триптих напрежението не спада, събитията се развиват стремглаво, а действието се е насочило непреклонно към мрачния си край.

10. „ Шпионско завещание “
 10 вълнуващи трилъра и шпионски романа Джон льо Каре

В най-новия разказ на Льо Каре, „ Шпионско завещание “ (2017), пенсионираният сътрудник и бивше протеже на Джордж Смайли, Питър Гилам, който живее във Франция, е свикан в Лондон да дава пояснения за интервенция „ Уиндфол “ и за своите и на английското разузнаване дейности, довели преди години до гибелта на Алек Лиймас и Дорис Гамп.

Препращайки към по-ранни романи на писателя, историята още веднъж повдига въпросите за морала, за патриотизма, за средствата, с които се реализират на пръв взор благородни цели, като основният герои прави сериозна преоценка на методите на своите началници и на личното си минало.

В радиоинтервю от септември 2017 Льо Каре изяснява, че една от аргументите да напише „ Шпионско завещание “ е желанието му „ да се застъпи за Европа “ в навечерието на референдума, приключил с така наречен Брекзит. По този мотив Джордж Смайли се пита за коя Англия е работил – за онази „ която не е част от нищо ли? “ .

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР