Казват, че Андите са господар на Южна Америка. Само едно

...
Казват, че Андите са господар на Южна Америка. Само едно
Коментари Харесай

Южноамерикански кондор

Казват, че Андите са стопанин на Южна Америка. Само едно творение обаче доминира над Андите. Това е южноамериканският кондор. Тази забавна птица като че ли превъзхожда самата природа. Кондорът прелита огромни дистанции и съставлява специфична панорама в небето над Южна Америка. Почитан е от доста култури и е народен знак на Чили, Перу, Еквадор, Боливия, Аржентина и Колумбия.

Макар да не е най-красивото създание на природата, южноамериканският кондор е същинският владетел на небето. Той е една от най-големите летящи птици на Земята и на размаха на крилите му съперничи единствено скитащият албатрос.

Изящният полет на тази величествена птица е панорама, която въодушевява и респектира. Добре е да научим повече за крилатото творение, която въодушевява индивида, гледайки го високо от небесата.

Класификация и разпространяване на южноамериканския кондор

Южноамериканският кондор, именуван още Андски кондор, е с латинско наименование Vultur gryphus. Той е птица от Новия свят и принадлежи на фамилията на лешоядите - Cathartidae. Кондорът е единствен представител на рода Vultur.

Открит е в планините на Андите и прилежащите тихоокеански крайбрежия на Западна Южна Америка. В взаимозависимост от това в коя от страните се следи, името му се трансформира на перуански кондор, еквадорски кондор и други.

Кондорът съставлява огромен черен лешояд, само че неговото тъкмо таксономично разположение по отношение на останалите 6 типа лешояди остава неизяснено.

Въпреки че лешоядите от Стария и Новия свят са сходни на външен тип и извършват сходни екологични функции, те са се развили от разнообразни предшественици в разнообразни елементи на света и не са тясно свързани. Предполага се, че тези от Новия свят са по-тясно свързани с щъркелите.

Андският кондор, за разлика от калифорнийския, от който са останали доста фосили, не е по този начин добре показан от вкаменелости. Видовете фосили от него, за които се допуска, че са плейстоценови,, не се разграничават значително от настоящия тип, само че заради открити някои по-малки кости се допуска, че палеовидът е бил по-малък.

Видът на южноамериканския кондор е разказан за първи път от Карл Линей в Х издание на Sistema Naturae през 1758 година и резервира първичното си име Vultur gryphus.

Родовото име Vultur е директно взето от латински и значи лешояд. Специфичният епитет gryphus идва от старогръцки и значи нос -кука. Самата дума кондор идва от езика на индианците кечуа.

Как наподобява южноамериканският кондор?

Въпреки че калифорнийският кондор от човката до опашката е с към 7-8 сантиметра по-дълъг, Андският кондор има по-широк обсег на крилата, варира от 270 до 330 сантиметра. Той също по този начин е по-тежък, тежестта му е сред 11 и 15 кг за мъжките и от 8 до 11 кг за женските. Общата дължина на птицата е 100-130 сантиметра. Акордът на крилото е 75-85 сантиметра, опашката е 33-38 сантиметра.

Наблюдава се сексуален диморфизъм, като мъжкият е по-едър, което е изключение при хищните птици, където женските надвишават мъжките.

Кондорите имат най-голямото приблизително тегло за всяка жива летяща птица, изпреварвайки лебедите и пеликаните.

Оперението на птицата е напълно черно, като се изключи бели пера към шията, образуващи якичка. Също бели пера на крилата, изключително забележими при мъжките.

Главата и шията са чисти от оперение, на цвят са червени до черно-червено, като стават по-ярки, когато птицата се развълнува. Главата е дребна и има гребен на върха, който е пурпурен и се назовава карункул. Кожата към шията му е увиснала.

Младите птици са сивкаво-кафяви на цвят, само че с черна глава и шия.

Средният им пръст е мощно продължен, а задният е едва развъртян, краката са по-приспособени за вървене и не са толкоз потребни като оръжие, както е при останалите хищници.

Клюнът е закачен и приспособен да раздира гниещо месо.

Ирисът на мъжкия е кафяв, до момента в който при женската е червен. Те нямат мигли, за разлика от множеството хищни птици.

 Южноамерикански кондор в небето Снимка: wrupcich/pixabay.com

Местообитания на южноамериканския кондор

Местообитанията на южноамериканския кондор са открити пасища и алпийски региони с надморска височина до 5 хиляди метра. Той избира относително открити, незалесени региони, които му разрешават да забележи мърша от въздуха.

Понякога се спуска до низинните и пустинни региони на Чили и Перу и може да бъде забелязан в буковите гори в Патагония, както и над ливади, тъй като там се срещат тревопасни животни. Разпространението му се въздейства и от скалите за гнездене.

Размножаване на южноамериканския кондор

Половата зряла възраст на птицата настава късно, чак на 5 или 6 години. Все отново кондорът доближава до 50, даже до 70-годишна възраст, дълголетна птица е. Тя няма регистрирани естествени врагове измежду хищниците.

В интервала на ухажване шията на мъжкия се зачервява мощно, стига до блестящо жълто и се надува. Ритуалите на ухажване включват доближаване на женската с изпъната шия и крила, съскане и щракане и танц.

Размножава се на огромна височина, от 3 до 5 хиляди метра. Гнездото се състои от няколко пръчки към яйцата и сложено на недостъпни скали. В крайбрежните региони, заради липса на високи скали, се нарежда по клонове и сред камъни.

Женската снася 1 или 2 синкаво-бели яйца с тегло към 280 грама през февруари и март всяка втора година. Инкубацията трае от 54 до 58 дни и се прави от двамата родители. Ако някое яйце се изгуби, женската снася друго.

Малките са покрити със сивкав пух и се отглеждат до 6 месеца от родителите, когато към този момент могат да летят. Но те въпреки всичко не престават да живеят и ловуват с родителите си 2 години, до момента в който бъдат изместени от новото люпило.

Като цяло развъждането на потомство при кондора и постепенно и мъчно и по тази причина не се прави люпило всяка година.

Хранене на южноамериканския кондор

Въпреки размера си кондорът не ловува, а търси храната си на земята. Той е характерен чистач, който се храни главно с мърша. Обитава огромни територии и постоянно пътува повече от 200 километра дневно в търсене на мърша.

Във вътрешните региони избира трупове на огромни животни. Яде наличните най-големи такива на лама, алпака, рея, елен, броненосец.

Сдобиват се с каротеноиди от растителна материя в кланични трупове или пресни растения. Повечето живеят наоколо до домашни животни във вътрешността - коне, магарета, овце, прасета, кози, кучета.

Южноамериканските кондори се хранят и с трупове на дивеч като зайци, диви свине, лисици.

Кондорите по крайбрежието най-често ядат труповете на морски бозайници и китоподобни. Те атакуват и гнездата на по-малки птици, с цел да се хранят с яйцата им..

Наблюдавани са да ловуват живи дребни животни като зайчета, гризачи и птици, удряйки ги неведнъж с клюна си.

Всички кондори засичат миризмата на разлагащия се мъртвец, улавяйки аромата на газа, който се създава в началния стадий на гниенето.

Кондорът господства над всички чистачи и е птицата, която разпорва кожата на умрялото животно, с цел да се нахрани с вътрешностите. Те постоянно се връщат няколко дни по ред до натрупа, с цел да се хранят, само че от време на време гълтам огромни количества храна, след което им е мъчно да се повдигнат от земята.

С метода си на хранене кондорът е значима чест от екосистемата, която в противоположен случай би се трансформирала в източник на заболявания.

Южноамериканският кондор и индивидът

Мястото на птицата в символизма и фолклора на южноамериканските нации е в действителност впечатляващо. В митологията той въплъщава слънцето и е изобразяван върху платове и керамика.

Изящният му полет и респектираща панорама и по тази причина грижата за опазването му го записва в Червената книга на застрашените типове.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР