Казуси след новите правила за антибиотици и лекарства за диабетЛичните

...
Казуси след новите правила за антибиотици и лекарства за диабетЛичните
Коментари Харесай

Лекарство за кучето срещу ЕГН на стопанина

Казуси след новите правила за антибиотици и медикаменти за диабет
Личните лекари да поставят отметка за генерик, желаеха фармацевти, БЛС скочи 

Откази да се дават предписани лекарства

Електронните предписания за хуманни медикаменти за животни, предписани от ветеринарен доктор, ще се издават на името на притежателя и неговото ЕГН в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Това е един от въпросите, с които се сблъскаха фармацевтите у нас още с първия ден от въвеждането на е-рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет. Друга пречка, която основава проблеми в аптеките, е когато се наложи да се даде генерик, изясни пред “Труд news ” фармацевтът Яна Узунова от Велико Търново.

По думите є е добре да се дава отметка за опция за генерик още при писането на електронната рецепта, с цел да не се постанова пациентите да се връщат до доктора и по-късно още веднъж да вървят до аптеката.

Тя изясни за “Труд news ” и зародил в практиката є проблем с лекарства за лекуване на животни.

“Породи се въпрос с изписано лекарство за домашно куче. Направих информация с ветеринарен доктор и се обясни, че предписанията се правят след обзор на животното, само че рецептата се генерира в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Тя се издава на името на притежателя и на неговото ЕГН. Така той, идвайки в аптеката, би трябвало да си каже ЕГН-то и датата на прегледа от ветеринар ”, посочи Яна Узунова.

Междувременно от Български лекарски съюз желаеха неотложно да се приключи издаването на електронни предписания за антибиотици. Председателят на организацията доктор Иван Маджаров уточни, че всеобщо от страната идват сигнали за връщане на пациенти, на които аптеките са отказали да им продадат наставления по електронен път антибиотик. Целта на аптеките съгласно него е лекарят да изпише тъкмо избран антибиотик.

По данни на “Информационно обслужване ” в понеделник са издадени близо 13 000 е-рецепти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР