Казусът още е висящ, защото се чака произнасянето на ВАСЛюта

...
Казусът още е висящ, защото се чака произнасянето на ВАСЛюта
Коментари Харесай

Осъденият кмет на Брезово води куп дела, за да си запази поста

Казусът още е провесен, тъй като се чака произнасянето на Върховен административен съд


Люта борба по всевъзможен начин води кметът на Брезово Радньо Манолов (от БСП), с цел да резервира поста си, макар че има влезнала в действие присъда. Той беше наказан, тъй като в качеството си на нотариус е заверявал подписи, които не са полагани пред него. Става дума за прехвърлянето на партиди от разнообразни пенсионни фондове към този на ДСК без знанието на техните притежатели, случило се през 2014 година Заедно с Радньо Манолов подсъдими бяха и зам.-кметът от предходния мандат Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и служителката на ДСК Стоянка Стоянова. Автор на концепцията била Стоянова, а тримата общинари заверявали подписите. Потърпевшите, които с изненада и забавяне научили, че второто им пенсионно обезпечаване към този момент е към ДСК, са към 150. Подписите на петима от тях са заверени от Радньо Манолов.
 Община Брезово Община Брезово
Четиримата бяха арестувани на 22 октомври 2014 година Написването на обвинителния акт лиши 2 години, по-късно Районният съд го върна поради процесуални нарушаване и когато обвиняването беше поправено, Томов, Малешкова и Стоянова признаха виновността си и подписаха съглашение с прокуратурата. Радньо Манолов обаче отхвърли, тъй като даже и при условна присъда би трябвало да освободи кметския стол. Така делото протече по общия ред, само че в последна сметка през декември предходната година Районният съд в Пловдив го призна за отговорен и постанови присъда от 1 година условно, като го лиши за същия период и от правото да заема социална служба. В края на май 2018-а Окръжният съд удостовери присъдата, с което тя влезе в действие.

Прокуратурата изпрати правосъдното решение на Общинската изборна комисия (ОИК) в Брезово, която би трябвало да освободи Радньо Манолов. Комисията обаче отхвърли, което е без казус, и по този начин въпросът стигна до административните съдилища.

Междувременно Радньо Манолов сезира Апелативният съд в Пловдив делото против него да бъде обновено с довода, че присъдата е постановена при„ преломен прочит и пояснение на доказателствата “. Ако това се беше случило и делото беше тръгнало изначало, той щеше да си остане кмет на Брезово. Със свое решение от 2 октомври обаче Апелативният съд отхвърли да възобнови наказателното произвеждане, тъй като разпитаните притежатели на пенсионни партиди, трансферирани към фонда на ДСК, са декларирали пред предходните правосъдни инстанции, че не са подписвали документи пред Радньо Манолов, а неговият печат стои под книжата. Доказателствата не са били събирани избирателно; не липсват източници за определяне на основни условия от предмета на доказване; разискването на доказателствата не е било изпълнено едностранчиво, изопачено или преднамерено, като не им е придадено наличие, каквото те нямат; фактическите констатации не са били построени върху негодни доказателствени средства. В последна сметка кредитирането на разобличаващите доказателства е изведено след закономерен доказателствен разбор и задоволително изложени отговори на възраженията на защитата», е записано в аргументацията на правосъдния състав.

Решението на Апелативния съд в Пловдив е дефинитивно и по този начин този опит Радньо Манолов да остане отпред на община Брезово удари на камък.

Казусът с държанието на Общинската изборна комисия обаче още е провесен, тъй като се чака произнасянето на Върховен административен съд. Ако това не се случи до края на октомври, до предварителен избор в Брезово надали ще се стигне, тъй като Законът за локалното самоуправление и локалната администрация планува, в случай че до постоянните избори остава под 1 година, Общинският съвет да избере краткотраен властник.

Правоприлагане по брезовски


Общинската изборна комисия в Брезово заседава по проблема с влязлата в действие присъда на кмета Радньо Манолов на 13 юли т. година И се оказва, че за членовете й повтаряният като мантра израз, че правосъдните решения не се разясняват, а се извършват, не важи. От 11-те й членове на съвещанието участват 8, шестима от които гласоподават срещу прекратяването на пълномощията на кмета на Брезово. Представителката на ГЕРБ в общината Нели Минчева сезира Административния съд в Пловдив за това решение, митинг внася и Районната прокуратура. На 16 август административните магистрати се произнасят,че отводът на Общинската изборна комисия да освободи Радньо Манолов е жестоко тъпчене на закона.

„ОИК няма пълномощие да отхвърля осъществяването на присъда, откакто същата е влезнала в действие. Извършеният от ОИК отвод да приключи пълномощията на кмета на община Брезово съставлява жестоко нарушаване на материалния закон (чл. 42, алинея 4, вр. алинея 1, т. 4, от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация). Недопустимо е, откакто е лишено обещано лице от опцията да заема държавна служба кмет на община, ОИК да отхвърля да приключи неговите пълномощия“, гласят част от претекстовете към решението на съда.

То обаче е обжалвано пред Върховен административен съд и по този начин краят на сагата не се вижда. Преди години тогавашният регионален шеф на Пловдив Андон Андонов споделяше, че комунизмът към този момент е жив единствено по оста Хавана – Брезово – Пхенян. И май ще се окаже прав.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР