Казанлък. Шест броя роботи  Пчела и цветни подложки от

Казанлък. Шест броя роботи Пчела и цветни подложки от ...

Казанлък: Библиотека „ Искра” получи роботи „ Пчела” по проект Генерация Код на Фондация Глобални библиотеки-България.

Казанлък. Шест броя роботи „ Пчела” и цветни подложки от винил за работа с програмируемите роботи получи по проект " Генерация Код" на Фондация "Глобални библиотеки-България", каза за Радио „ Фокус” директорът на библиотеката Анна кожухарова. Тя поясни, че получените роботи са по грант от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмирането. Общата стойност на дарението е близо хиляда лева.
За своята успешна дейност с деца и тийнейджъри Библиотека „Искра” получи през 2018 година безвъзмездно дарение от посолството на САЩ – пет робота „Финч”. Това ново направление в дейността бе споделено с учениците от училищата в Казанлък. „ В днешно време младите хора трябва да имат достъп до ресурси и най – демократичното и подходящо място са обществените библиотеки. Една идея, по която библиотека „Искра” работи в стратегическо направление от близо 10 години”, поясни директорът на библиотеката. Тя подчерта, че в резултат на активното пропагандиране на програмирането с роботи „Финч” библиотеката е включена подборно в кръга от библиотеки в страната и е една от 15-те, които ка получили второ, а сега и трето дарение – още пет робота „Финч” и още шест роботи "Пчела", както и финансиране за обучение на целева група деца с афинитет към програмирането и желание да работят с тези роботи.
Проектът е адресиран към деца на възраст от 10 до 11 години, които в рамките на месец и половина вече преминаха безплатно обучение по програмиране с роботите "Финч". Обучението завърши с тест и излъчване на участници за пролетен учебен лагер с най-добре представилите се участници.
Новите програмируеми роботи ще разширят възможностите за обучение и ще подкрепят дейности на Общинска библиотека "Искра", чрез които да бъде повишен общественият интерес към новите технологии, да бъдат насърчавани младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net