Казанлък. С възпоменателен ритуал на 61-ва Стрямска механизирана бригада пред

...
Казанлък. С възпоменателен ритуал на 61-ва Стрямска механизирана бригада пред
Коментари Харесай

Стара Загора: С възпоменателен ритуал в Казанлък беше отбелязан Денят на Тракия и паметта на загиналите при превземането на Одрин

Казанлък. С възпоменателен обред на 61-ва Стрямска механизирана бригада пред Паметника на починалите във войните българи в парк „ Розариум “ беше маркиран Денят на Тракия и бе почетена паметта на починалите при завладяването на Одрин, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Сред формалните посетители на събитието бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Областният шеф на Стара Загора Гергана Микова, Илия Налбантов – шеф на политическия кабинет на министъра на защитата, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Пламен Йорданов. Заупокойна молитва за упокоение душите на починалите герои отслужи Старозагорският митрополит Киприан в съслужие със свещеници.
„ Със своя извънреден подвиг и всеотдайност значима роля в завладяването на Одрин изиграват бойците от 23-ти Пехотен Шипченски полк, чиито потомци сме ние. С блестящата победа при Одрин е прелистена последната страница от Балканската война, напоена с кръвта на хиляди свидни жертви. Пролятата кръв не е забравена от поколенията, тъй като споменът за подвига на нашите предшественици остава вечно в нашите сърца “, сподели в словото си бригаден военачалник Пламен Йорданов.
Пред Паметника на починалите във войните българи бяха поднесени венци и цветя на благодарност от името на държавни и локални институции, на патриотични организации и жители.
Представители на Национално придвижване „ Традиция “ направиха възстановка на предаване сабята от пленения Шукри паша на ген. Никола Иванов, главнокомандващ Втора българска войска.
В 17.30 часа във Военния клуб в Казанлък ще се състои тържествено честване на Деня на Тракия.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР