Казанлък. Община Казанлък започна премахване на незаконни и опасни постройки

Казанлък. Община Казанлък започна премахване на незаконни и опасни постройки ...

Община Казанлък започна дейности за премахване на незаконни и опасни постройки в местността Старите лозя и на язовир „Копринка”.

Казанлък. Община Казанлък започна премахване на незаконни и опасни постройки в местността Старите лозя, северно от квартал „ Изток” и в Язовирното селище на язовир „Копринка”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Заместник-кметът Даниела Коева посочи, че още през месец септември 2018 година са стартирани дейности, свързани с установяване на наличието на незаконни сгради и уведомителни процедури спрямо собствениците за съответната незаконна постройка. Издадени са заповеди за доброволното им премахване и след като те не са премахнати в указания срок, което е констатирано със съответен протокол, подлежат на принудително премахване.
Проверката обхваща основно района на местността Старите лозя заради контрола на територии, които са окачествени като рискови от гледна точка на незаконни постройки, както и заради многобройни сигнали, получени от жителите на намиращия се в близост квартал „Изток”.
Собствениците на имотите в този район притежават по нотариални актове сгради с определена квадратура, които са били разрешавани през годините от 70-та до средата на 80-те години на 20 век по различни постановления на Министерски съвет. Те са с предназначение на вилни сгради, с квадратури от 20 до 35 квадрата. Те имат статут на сгради, но едновременно с вилните сгради в този район има построени много допълнителни постройки – навеси или допълващи основната сграда. Те са отбелязани в протоколите на Общината и са обект на премахване.
Квартал „Старите лозя” е основно населен от цигани, голяма част от които са собственици на имотите и разполагат с нотариални актове. Много малка част са наематели с разрешение на собственика на имота.
Премахва се и една общинска сграда, която се намира в Язовирното селище на язовир „Копринка”. Сградата е с площ около 260 квадрата, стара сграда е, без носеща конструкция, стените и са изградени от кирпич, дървена покривна конструкция, частично нарушена от пожара. Назад в годините сградата е отдавана от Община Казанлък под наем.
Тази общинска сграда е построена през 1948 година. Комисия от Общинска администрация е обследвала сградата неколкократно, последно през месец април 2019 година, и я окачествява като създаваща опасност за здравето и живота на хората по отношение на конструктивните проблеми, които има към момента. Основна част от тях са в следствие на пожар, който е унищожил част от дървената покривна конструкция.
След обследване на комисията и внесен доклад с решение на Общинския съвет в Казанлък, Община Казанлък пристъпва към нейното премахване.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net