Казанлък. Нови 34 камери за видеонаблюдение са монтирани на територията

Казанлък. Нови 34 камери за видеонаблюдение са монтирани на територията ...

Казанлък: Нови 34 камери за видеонаблюдение са монтирани в града.

Казанлък. Нови 34 камери за видеонаблюдение са монтирани на територията на града в рамките на договор между Община Казанлък и една от телекомуникационните компании в България. Това каза пред журналисти Мартин Филев, мениджър в компанията, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Филев поясни, че цялата система е по– различна с това, че всички данни се записват на две или повече места в сертифицирани професионални центрове на телекомуникационната компания, която реализира проекта на територията на общината и злоумишлени действия срещу записите са абсолютно невъзможни. Всичките камери са ай пи базирани, 4 мегапикселови, т.е всичко е актуално и камерите са модели на пазара. 29 от камерите са обзорни, използват се за наблюдение на събитията, които се случват около тях, с възможност за добавяне на аналитични функции като присъствие в зона, пресичане на линии, липса на обекти и др. С тях може да се разпознае достатъчно ясно лице, така че да може да бъде използвано при злоумишлени действия върху други камери. Другите 5 камери са предвидени за разпознаване на автомобилни номера. Те разпознават номерата в над 97 процента от случаите, при скорост дори и над 120 километра в час. Разпознават и лица от повече от 120 метра. Камерите осигуряват възможност и за събиране на статистики – кои автомобили откъде са влезли в града, накъде са излезли, както и добавяне на черни и бели списъци за издирвани автомобили или за автомобили, на които трябва да се обърне внимание.
Компанията има опит в управлението на подобен род камери на територията на други общини в страната. Благодарение на такъв вид камери там са предотвратени сериозен брой престъпления. „Много е важно да кажем, че става дума за превенция, защото сигналите идват в реално време. Директно данните ще отиват в МВР, така че те ще виждат, когато влезе в зоната на града автомобил, който е издирван. В реално време могат да се вземат превантивни действия, а не само да се реагира постфактум”, каза Мартин Филев.
Цялата система функционира, записва се и се анализира в центрове на телекомуникационната компания. Устройствата не се държат в помещения, които са достъпни. Разположени са в два независими центъра, така че да не могат по никакъв начин да бъдат загубени данните от системата. „Идеята е да създадем една унифицирана система, в която да виждаме всички камери, с които разполага общината в един и същ мониторинг център”, поясни Филев.
До камерите може да бъде осигурен достъп на ОДМВР – Стара Загора директно от системата. Обзорните 29 камери са разположени предимно в квартал „Изток”, като е предвидено всяка камера да бъде наблюдавана от поне още една и ако има злоумишлени действия срещу някоя от камерите ще има и информация кой е извършителят. Камерите, които разпознават номера са разположени на три входно – изходни артерии в Казанлък. Камера няма само на изхода към Бузовград. „Идеята е да има регистриран основният трафик на превозни средства в града”, подчерта Филев.
Записва се денонощно, като всички видеозаписи се пазят 30 дни. Данните за разпознатите автомобилни номера се пазят 60 дни.
Всяка една камера от системата разполага с автономно захранване и локална памет, което осигурява при прекъсване на захранването или при липса на свързаност, камерата да продължи да записва локално и при установяване на свързаността или електрическото захранване, тя да навакса съдържанието, което е било пропуснато в централизираната система. „По никакъв начин не може да бъде оказвано влияние върху записите”, каза още Мартин Филев. Всичките центрове на компанията са изцяло по регламента на Европейския съюз и на Закона за личните данни.
В общината е изграден мониторинг център, който ще бъде поддържан изцяло от компанията в рамките на двугодишен договор. Предоставени са четири монитора, като има възможност в реален мащаб да бъдат наблюдавани всички камери паралелно.
„Този проект е изключително важен за Община Казанлък. Идеята възникна преди няколко месеца, когато имаше много голяма напрежение от страна на гражданите в квартал „Изток” по отношение на сигурността им, свързана с нападения на автомобили от квартал „Кармен”. Имаше и напрежение при хората, които пазаруват от квартала, и които създават проблеми не само на живущите там, но и на самите магазини, на полицията. И невинаги 24 часа може там да се осигурява дежурство. Оплаквания имаше по отношение и на безразборното преминаване на каруци в този квартал. Всичко това са причини, заради които Общината пое ангажимент да реализира този проект”, каза кметът Галина Стоянова.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net