Казанлък. Нови 34 камери за видеонаблюдение са монтирани на територията

...
Казанлък. Нови 34 камери за видеонаблюдение са монтирани на територията
Коментари Харесай

Казанлък: Нови 34 камери за видеонаблюдение са монтирани в града

Казанлък. Нови 34 камери за видеонаблюдение са инсталирани на територията на града в границите на контракт сред Община Казанлък и една от телекомуникационните компании в България. Това сподели пред публицисти Мартин Филев, управител в компанията, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Филев разясни, че цялата система е по– друга с това, че всички данни се записват на две или повече места в сертифицирани професионални центрове на телекомуникационната компания, която осъществя плана на територията на общината и злоумишлени дейности против записите са безусловно невъзможни. Всичките камери са ай пи основани, 4 мегапикселови, т.е всичко е настоящо и камерите са модели на пазара. 29 от камерите са обзорни, употребяват се за наблюдаване на събитията, които се случват към тях, с опция за прибавяне на аналитични функционалности като наличие в зона, секване на линии, липса на обекти и други С тях може да се разпознае задоволително ясно лице, тъй че да може да бъде употребявано при злоумишлени дейности върху други камери. Другите 5 камери са планувани за различаване на автомобилни номера. Те разпознават номерата в над 97 % от случаите, при скорост даже и над 120 километра в час. Разпознават и лица от повече от 120 метра. Камерите обезпечават опция и за събиране на статистики – кои коли от кое място са влезнали в града, накъде са излезли, както и прибавяне на черни и бели описи за търсени коли или за коли, на които би трябвало да се обърне внимание.
Компанията има опит в ръководството на сходен жанр камери на територията на други общини в страната. Благодарение на подобен тип камери там са предотвратени сериозен брой закононарушения. „ Много е значимо да кажем, че става дума за предварителна защита, тъй като сигналите идват в действително време. Директно данните ще отиват в Министерство на вътрешните работи, тъй че те ще виждат, когато влезе в зоната на града автомобил, който е търсен. В действително време могат да се вземат превантивни дейности, а освен да се реагира постфактум ”, сподели Мартин Филев.
Цялата система действа, записва се и се проучва в центрове на телекомуникационната компания. Устройствата не се държат в пространства, които са налични. Разположени са в два самостоятелни центъра, тъй че да не могат по никакъв метод да бъдат изгубени данните от системата. „ Идеята е да създадем една унифицирана система, в която да виждаме всички камери, с които разполага общината в еднакъв мониторинг център ”, разясни Филев.
До камерите може да бъде обезпечен достъп на ОДМВР – Стара Загора непосредствено от системата. Обзорните 29 камери са ситуирани най-вече в квартал „ Изток ”, като е планувано всяка камера да бъде следена от най-малко още една и в случай че има злоумишлени дейности против някоя от камерите ще има и информация кой е причинителят. Камерите, които разпознават номера са ситуирани на три входно – изходни артерии в Казанлък. Камера няма единствено на изхода към Бузовград. „ Идеята е да има регистриран главният трафик на транспортни средства в града ”, акцентира Филев.
Записва се непрекъснато, като всички видеозаписи се пазят 30 дни. Данните за разпознатите автомобилни номера се пазят 60 дни.
Всяка една камера от системата разполага с самостоятелно зареждане и местна памет, което обезпечава при спиране на зареждането или при липса на съгласуваност, камерата да продължи да записва локално и при определяне на свързаността или електрическото зареждане, тя да навакса наличието, което е било пропуснато в централизираната система. „ По никакъв метод не може да бъде оказвано въздействие върху записите ”, сподели още Мартин Филев. Всичките центрове на компанията са напълно по регламента на Европейския съюз и на Закона за персоналните данни.
В общината е построен мониторинг център, който ще бъде поддържан напълно от компанията в границите на двугодишен контракт. Предоставени са четири монитора, като има опция в действителен мащаб да бъдат следени всички камери редом.
„ Този план е извънредно значим за Община Казанлък. Идеята породи преди няколко месеца, когато имаше доста огромна напрежение от страна на жителите в квартал „ Изток ” във връзка с сигурността им, обвързвана с набези на коли от квартал „ Кармен ”. Имаше и напрежение при хората, които пазарят от квартала, и които основават проблеми освен на живущите там, само че и на самите магазини, на полицията. И не всеки път 24 часа може там да се обезпечава дежурство. Оплаквания имаше по повод и на безразборното прекосяване на каруци в този квартал. Всичко това са аргументи, поради които Общината пое ангажимент да осъществя този план ”, сподели кметът Галина Стоянова.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР