Казанлък. Новата сграда на Техническия колеж - обновената и модернизирана

Казанлък. Новата сграда на Техническия колеж - обновената и модернизирана ...

Казанлък: Новата сграда на Техническия колеж бе открита в града.

Казанлък. Новата сграда на Техническия колеж - обновената и модернизирана бивша Професионална гимназия по строителство, бе открита на специална церемония днес, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Сградата е предоставена за ползване и стопанисване от Техническия университет - София за нуждите на колежа в Казанлък с Решение № 29 от март 2018 г. Ремонтните дейности започнаха след съвместната инициатива на Община Казанлък, местния бизнес и колежа. В обръщението си към гостите на събитието проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, изрази своята благодарност към Община Казанлък и бизнеса. "Заедно поставихме началото на обучение, ориентирано към пазара и бизнеса. Казанлък е център на машиностроенето в България и мисията на колежа е свързана с преодоляване на предизвикателството регионът да има нужните специалисти и инженери", каза той.
Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова изрази своята благодарност на бизнеса за инициативността му да подкрепя развитието на кадрите, нужни на пазара на труда в града. „Всеки от бизнеса в Казанлък даде своя принос днес да имаме Технически колеж. Това са хората, които дадоха и дават отличен пример за последователност в желанието си да го има колежа, и днес мога да заявя, че това са едни от народните будители в Казанлък – местният бизнес. Поздравявам ги, че са родолюбиви, че сърцата им са в Казанлък, че целите и мислите им дългосрочно са свързани с града. Така е пребъдвал и ще пребъде Казанлък", каза Стоянова.
Признателност към всички, приели като личен ангажимент реализацията на колежа и обновяването на сградата, изрази и проф. Ивайло Ганев - директор на Технически колеж. "Колежът не е самоцел, а кауза и днес в него е надеждата за обучаването на кадри за машиностроителния бизнес в града. Благодарни сме за дарителството от страна на местния бизнес. Явно духът на хората в Казанлък е жив и възрожденският пламък не е угаснал", коментира той.
Като инициатор за набирането на средства за реконструкция на сградата на колежа почетен плакет от кмета Галина Стоянова получи най-големият работодател в страната, изпълнителният директор на оръжейния завод в Казанлък Николай Ибушев. С почетен плакет бе удостоен и ректорът на Техническия колеж проф. Георги Михов.
Със средства в ремонтните дейности на сградата, която не е ползвана от години, се включиха над 40 дарители – фирми и физически лица. За обновяването на сградата, продължило близо 3 месеца, са събрани над 320 хил. лева.
Ремонтните дейности по сградата включват подмяна на ел. инсталацията, монтаж на LED осветление, отговарящо на всички съвременни изисквания. Изградена е отоплителна инсталация с нов котел. Монтирани са нови радиатори. Сградата е газифицирана и топлоизолирана. Помещенията са цялостно санирани. Нови са още подовата настилка и санитарните възли. Монтирани са СОТ и видео наблюдение. Изградени са съвременни системи за визуализация.
Тази година Техническият колеж в Казанлък прие студенти за втори път по специалността „Технология на машиностроенето”. Той е единственото легитимно висше училище в града, звено от Технически университет – София.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net