Казанлък. На тържествена церемония в района на 61-ва Стрямска механизирана

...
Казанлък. На тържествена церемония в района на 61-ва Стрямска механизирана
Коментари Харесай

На тържествена церемония в района на Гарнизон Казанлък бе положен основния камък за изграждане на православен параклис „Свети великомъченик Димитър Солунски”

Казанлък. На тържествена гала в региона на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Гарнизон Казанлък бе положен главния камък за създаване на православен параклис „ Свети Великомъченик Димитър Солунски ”, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Специален църковен обред бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужие с казанлъшки свещеници. „ Това е първото сакрално дело в построяването на всеки един храм. Храмът заема значимо място в религиозния живот. В него се концентрира църковният живот на вярващите, където всекидневно насочваме нашите молебствия към Бога. Той вижда делата ни и нашите намерения, и се радва, когато дружно и в единодушие вършим неговото дело ”, сподели в словото си митрополит Киприан.
Към присъстващите се обърна и бригаден военачалник Пламен Йорданов, пълководец на 61-ва Стрямска механизирана бригада, който съобщи, че вярата постоянно е давала мощ на българските войни в тежки борби и вяра и опование на техните фамилии. „ Поддържането на изконната връзка на Българската войска и Българската православна черква е от фундаментална значимост за опазване на моралните полезности и добродетели, поддържане на войнския дух, мотивацията и единството измежду военнослужещите. В исторически проект тази връзка постоянно е била мощна и е носила белезите на единството в общата им цел за предпазване на българщината и отстояване на традициите и самобитността на българския народ ”, уточни той.
В полагането на главния камък на параклиса „ Свети великомъченик Димитър Солунски ” взеха присъединяване кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и зам. регионалният шеф на Стара Загора Димитър Драчев.
Проектът за създаване на параклиса е създаден от екип ръководен от проектант Петър Влахов, създаден е за две седмици и е дарен на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Гарнизон Казанлък от Старозагорска митрополия.
Петър Влахов е някогашен основен проектант на община Стара Загора и създател на голям брой архитектурни планове в района. Той разясни, че параклисът ще бъде ситуиран върху повърхност от 30 квадратни метра, в които влизат и храма, и предверието на така наречен нартекс – свободното място пред входа, покрито под камбаната. Камбаната ще бъде инсталирана на арка, поради на това, че храмът е дребен и не може да има камбанария.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР