Казанлък. На Тържествена сесия на Общинския съвет в Казанлък със

Казанлък. На Тържествена сесия на Общинския съвет в Казанлък със ...

Стара Загора: На Тържествена сесия със званието „Почетен гражданин на Казанлък“ бяха удостоени проф. Теньо Попминчев и Христо Стоянов.

Казанлък. На Тържествена сесия на Общинския съвет в Казанлък със званието „Почетен гражданин на Казанлък“ бяха удостоени проф. Теньо Попминчев и хореографът Христо Стоянов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. Професор Попминчев получи званието за издигане престижа на Казанлък на национално и международно ниво. „Винаги се вълнувам, когато се връщам в родния си град и в Долината на розите и тракийските царе – един символ на едно красиво съчетание на минало и настояще. На първо място дължа всичко на моите родители, които възпитаха у мен любов към книгата и знанието“, заяви той. Проф. Попминчев каза също, че като възпитаник на физика Теодосий Теодосиев дължи много на него за своето израстване като учен. Роденият в Казанлък физик е ученик на Теодосий Теодосиев, а в последствие и на проф. Иван Бъчваров от Софийския университет. Подготвя докторантура към Университета в Колорадо. Проф. Попминчев ръководи екипа, измислил рентгеновия лазер. Това е изобретение, с което може да се създаде апаратура за ранна диагностика на заболявания или свръхбързи микропроцесори. Неговата докторска дисертация е избрана сред 4-те най-добри във физиката през 2011г. За изследванията му в Техническия университет във Виена Европейският съвет за научни изследвания му присъжда грант за млади учени на стойност 1,5 млн. евро. Професор д-р Попминчев е сред десетте най-обещаващи учени в света.
Христо Стоянов Карастоянов е художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ от 1975 г. до настоящия момент. Под негово ръководство ансамбълът получава признанието „Представителен ансамбъл на България“ и държавен орден „Св. св. Кирил и Методий“. Христо Стоянов изгражда лични контакти с висши представители на Япония, благодарение на които, казанлъчани се радват на японски танцьори и изпълнители по време на Дните на Япония в България. Христо Стоянов благодари на казанлъчани, на ръководството на Общината и на оръжейния завод, към който е ръководениято от него ансамбъл за дадената му превилегия да разнася славата на Казанлък в България и по света.
По време на тържествената сесия приветствие към всички присъстващи поднесе кметът на побратимения на Казанлък алжирски град Блида .
По време на среща с представители на побратимените на Казанлък градове на 2 юни, предстои да бъде подписано споразумение за сътрудничество с италианския град Кацаго Сан Мартино.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net