Казанлък. На Тържествена сесия на Общинския съвет в Казанлък със

...
Казанлък. На Тържествена сесия на Общинския съвет в Казанлък със
Коментари Харесай

Стара Загора: На Тържествена сесия със званието „Почетен гражданин на Казанлък“ бяха удостоени проф. Теньо Попминчев и Христо Стоянов

Казанлък. На Тържествена сесия на Общинския съвет в Казанлък със званието „ Почетен жител на Казанлък “ бяха удостоени проф. Теньо Попминчев и хореографът Христо Стоянов, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус “ . Професор Попминчев получи званието за издигане престижа на Казанлък на национално и интернационално равнище. „ Винаги се вълнувам, когато се връщам в родния си град и в Долината на розите и тракийските царе – един знак на едно красиво комбиниране на минало и настояще. На първо място дължа всичко на моите родители, които възпитаха у мен обич към книгата и знанието “, съобщи той. Проф. Попминчев сподели също, че като ученик на физика Теодосий Теодосиев дължи доста на него за своето израстване като академик. Роденият в Казанлък физик е възпитаник на Теодосий Теодосиев, а в следствие и на проф. Иван Бъчваров от Софийския университет. Подготвя докторантура към Университета в Колорадо. Проф. Попминчев управлява екипа, измислил рентгеновия лазер. Това е откритие, с което може да се сътвори инсталация за ранна диагностика на болести или свръхбързи микропроцесори. Неговата докторска дисертация е определена измежду 4-те най-хубави във физиката през 2011г. За проучванията му в Техническия университет във Виена Европейският съвет за научни проучвания му присъжда грант за млади учени на стойност 1,5 млн. евро. Професор доктор Попминчев е измежду десетте най-обещаващи учени в света.
Христо Стоянов Карастоянов е живописен началник на Фолклорен отбор „ Арсенал “ от 1975 година до сегашния миг. Под негово управление ансамбълът получава признанието „ Представителен отбор на България “ и държавен медал „ Св. св. Кирил и Методий “. Христо Стоянов построява персонални контакти с висши представители на Япония, с помощта на които, казанлъчани се радват на японски танцьори и реализатори по време на Дните на Япония в България. Христо Стоянов благодари на казанлъчани, на управлението на Общината и на оръжейния цех, към който е ръководениято от него отбор за дадената му превилегия да разнася славата на Казанлък в България и по света.
По време на тържествената сесия одобрение към всички присъстващи сервира кметът на побратимения на Казанлък алжирски град Блида.
По време на среща с представители на побратимените на Казанлък градове на 2 юни, следва да бъде подписано съглашение за съдействие с италианския град Кацаго Сан Мартино.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР