Казанлък. Картината от царските двери на олтара бе върната в

...
Казанлък. Картината от царските двери на олтара бе върната в
Коментари Харесай

Стара Загора: Картината от царските двери на олтара е върната в храма „ Св. Георги Победоносец” в село Средногорово след реставрация

Казанлък. Картината от царските двери на олтара бе върната в храма „ Св. Георги Победоносец ” в село Средногорово след реституция. Това сподели за Радио „ Фокус ” Коста Меразчиев от Църковното настоятелство. Той разясни, че картината изобразява Иисус Христос. Тя е дарена на храма през 1929 година от Иван Д. Иванов и дълго време е била част от иконостаса в черквата. Размерите и са два на един метра.
Реставратор на картината е Емил Чушев, който работи в София, а в Средногорово идва по покана на Левент Море. „ Чушев предложи поетапно и безплатно да реставрира всички икони от иконостаса, хоругвата и слънцето над царските двери ”, сподели още Меразчиев.
Картината изобразяваща Исус Христос ще бъде сложена против входа на храма, а на нейно място към този момент е дарената от Екатерина Нешкова завеса. Заедно със завесата за олтара, Нешкова е е дарила на храма и завивка за пюпютъра. На донорите са връчени признателен адрес и дарителско удостоверение.
Картината е следващата стъпка в реставрационната активност на храма. През пролетта продължава работата по консервация и реституция на стенописите в черквата от екипа на Таня Манева. Събирането на средства за довършителни работи продължава.
Жителите на селото се приготвят да посрещнат 300- годишнината от заселването на Средногорово, 140-годишнината от възобновяване на храма след Освобождението и 180-годишнината от рождението на Петьо Ганин.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР