Казанлък. Изцяло обновена посреща храмовия празник черквата Св. Архангел

...
Казанлък. Изцяло обновена посреща храмовия празник черквата  Св. Архангел
Коментари Харесай

Стара Загора: Изцяло обновена посреща храмовия празник черквата „Св. Архангел Михаил“ в село Горно Черковище

Казанлък. Изцяло актуализирана посреща храмовия празник черквата „ Св. Архангел Михаил “ в село Горно Черковище, сподели за Радио „ Фокус “ кметът на селото Антон Антонов. Той разясни, че в продължение на десетилетия храмът не е бил ремонтиран, вследствие на което част от фасадата и колоните са били изкъртени, иконописите в него се нуждаят от цялостна реституция. Преди три години е ремонтиран покривът, като по този метод са спрени течовете и по-нататъшното увреждане на иконописта. Ремонтиран напълно е подът. Предстои да бъде инсталирана чешма в двора на черквата
Реставрацията е реалност с помощта на средства отпуснати от Комисията по вероизповеданията в размер на 10 хиляди лв.. Освен фасадата и колоните с тези средства е ремонтирана и камбанарията, където се намират две от най-интересните и неповторими в България камбани, направени в Русия. Реставрацията се прави на четири стадия. В ремонтните действия вземат участие и локални поданици на Горно Черковище, както и доброволци. Начинанието има и поддръжката на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, както и на Старозагорския митрополит Киприан.
Корпусът на черквата от периферия е построен от камък, като той е непокътнат. Камъкът е взет от околност наоколо до тракийски светилища, намиращи се в региона на Горно Черковище. Обновена ще бъде и иконата на Свети Архангел Михаил изографисана на входа на черквата. Тя, както и цялата иконопис вътре в храма са дело на известния по това време казанлъкчанин зограф от Дебърската школа Петьо Ганин. Реставрирана е преди 20 години от художника Христо Генев, сега шеф на Художествената изложба в Казанлък, който е родом от Горно Черковище. Негова ще бъде и повторната реституция на иконата, с цветна мозайка.
Храмът е издигнат през 1884 година. Цялото село е взело участие с труд и дарения. Камбаните на храма са неповторими, направени са в Русия, като техният звън, се чува на 15 км отвън селото. През 1965 година от Рилски манастир желаят да купят тези камбани, чийто звън съгласно легендите, има и лечебна мощ. Местните обаче, вършат подписка и камбаните остават в Горно Черковище до през днешния ден.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР