Казанлък. Изложба Българският принос към културно-историческото многообразие в Обединена Европа

...
Казанлък. Изложба Българският принос към културно-историческото многообразие в Обединена Европа
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложба на Българска академия на науките бе открита в Музея на розата в Казанлък

Казанлък. Изложба „ Българският принос към културно-историческото разнообразие в Обединена Европа ” бе открита в Музея на розата, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Изложбата е готова от Научния списък на Българска академия на науките. Организатори на проявата са Регионален научен център – Казанлък и ИМ „ Искра “.
Изложбата в 22 табла споделя за приноса на Българската академия на науките за научното и културното издигане и приобщаване на България към европейската общественост. В експозицията са показани биографични документи, дневници, записки, портрети на известни персони, скици, карикатури, етнографски карти, документални свидетелства за активността на българските книжовници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на писания, дневници, записки и мемоари на български учени, държавни, публични, културни и военни дейци – членове на Българска академия на науките. Показани са ранните преписи на „ История славянобългарска ” и взаимоучителните таблици на Неофит Рилски. Специално място в експозицията е отредено на художествено-документалния списък на австро-унгарския странник и художник Феликс Каниц.
Акцент в експозицията са документи и фотографии от архива на акад. Иван Шишманов, създател и пръв ръководител на Българската секция на Паневропейския съюз. Те показват концепцията за обединена Европа и приказват, че още през 30-те години на XX век България възприема концепциите на паневропеизма за доближаване и съдействие сред всички европейски нации на политическа, икономическа и културна основа.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР