Казанлък избра своята нова Царица Роза 2022 Белослава Желева от

...
Казанлък избра своята нова Царица Роза 2022 Белослава Желева от
Коментари Харесай

Избраха Царица Роза 2022 на Казанлък

Казанлък избра своята нова Царица Роза 2022 Белослава Желева от СУ “Екзарх Антим I “ довечера на сцената на Дом на културата „ Арсенал “ всред 26 претендентки за влиятелната купа

Подгласнички на Царица Роза 2022 станаха Тереза Павлова от Национално учебно заведение по приложно изкуство и дизайн „ Акад. Дечко Узунов “ и Габриела Петкова – Професионална природо-математическа гимназия „ Никола Обрешков “. Конкурс – спектакълът бе излъчен онлайн, с цел да доближат страстите от цветната вечер до повече аудитория. „ Обещавам да нося короната с достолепие и отговорност! Благодаря за високата чест! “, пое уговорката си към казанлъчани новата кралица.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова първа поздрави отличените девойки: „ Царица Роза събира в себе си вечността с младостта и хубостта. “, уточни тя и поздрави родителите с прелестните създания. Галина Стоянова напомни, че празниците са завещани от предците преди повече от 100 години и означи провокациите пред абитуриентките с бъдещото им обучение, макар които те са приели още едно с присъединяване в състезанието. „ Бъдете все по този начин здрави и амбициозни и преследвайте фантазиите си, както го направихте довечера! “, пожела Кметът на Казанлък към младите девойки. Галина Стоянова разгласи: „ Започват 119-те Празници на розата в Казанлък. Те ще бъдат свободни, превъзходни, с радостни сърца, с посетители от близо и надалеч, отдадени на любовта! “.

Високопоставеното жури бе управлявано от казанлъшкия художник Петър Бояджиев. Отдавна той работи в Канада, само че е високо скъп измежду българската аудитория със своите цифрови графики и живопис. В родния си град Петър Бояджиев е уредник на одобреното интернационално събитие МИНИПРИНТ, в което обичайно вземат участие графици от целия свят. Осемчленното жури за избора на Царица Роза 2022 бе в състав: аташето по културните въпроси на Посолството на Япония у нас Тае Хигаки, Царица Роза 2007 Лора Георгиева, създателят на фондация „ Нашият дом е България “ арх.Пламен Мирянов, Директорът на Исторически музей „ Искра “ доктор Момчил Маринов, шефът на Художествена изложба – Казанлък Пламен Петров, Владимир Чучумишев – началник на направление „ Образование и подготовка “ в „ Арсенал “АД, шефът на Литературно-художествен музей „ Чудомир “ Добрина Матова и шефът на Музея по фотографията Стефан Папукчиев.

Яркото наличие на Руслан Мъйнов и неговите осъществявания зарадваха и забавляваха и публиката, и участничките в състезанието. Очарован от тяхната красота той благодари на девойките за хубостта.

Девойките дефилираха в три кръга: със спортно облекло, фолклорни костюми и публични вечерни тоалети. Още в първия кръг демонстрираха еластичност и грациозност с танци в разнообразни стилове.

Освен многото цветя и дарове от Кмета Галина Стоянова и локалния бизнес, който всяка година спонсорира събитията в празничната стратегия, обичайно, Царица Роза поема ангажимент да гостува в братските градове на Япония - град Фукуяма, префектура Хирошима на Празника на розата там и град Мунаката, префектура Фукуока, където ще се организира Световен български фестивал. Аташето по културните въпроси на Посолството на Япония у нас Тае Хигаки връчи на Царица Роза 2022 Белослава Желева билети и цветя.

Празничната атмосфера на вечерта бе обогатена от осъществяванията на Балетна школа „ Па Де Кре “ – Стара Загора с началник Кремена Костова, Балетна групировка „ Дива Денс Клуб “ към Общински детски комплекс „ Свети Иван Рилски “ с началник Анаида Дадашова и хореограф Теодора Василева, Балетен танцов център „ Грация “ с началник Алла Ангелова и хореограф Юлияна Ангелова.

Със удивително доверие се отнесоха към присъединяване в състезанието тази година абитуриентките на Казанлък. 26 млади девойки демонстрираха, че застават над дребнотемието и злобливите мнения и самоуверено и безрезервно минаха подготовката си за царската корона по програмата „ Пътят към короната “. Царският път и благородната конкуренция способстват за умеенето им да вървят гордо, решително, усмихнато към всяка своя фантазия. Те основават нови другарства и отварят нови порти. През цялото време и до сцената кандидатките за короната бяха подготвяни от екип, който да спомогне по-доброто им наличие на сцената: коафьорът Стенли Нанчев, шефът на Музея по снимка Стефан Папукчиев и инструкторът по зумба Гергана Начева.

Конкурсът за Царица Роза и Празникът на розата в Казанлък са първите проведени в България. Над 110-годишната традиция се заражда в края на XIX и началото на XX век посред възобновяване на страната след Освобождението. През далечната 1903 година казанлъчани вършат празник на младостта и милосърдието, отдават респект на българската маслодайна роза и трудолюбието на розопроизводителите. През годините празникът и изборът на Царица Роза се трансформират в най-дългоочакваното събитие. Конкурс-спектакълът резервира обичта към българската неподправена красота на младите девойки и остава неподвластен на капризите на модата, с цел да тачи естествените черти, външност, походка и обаяние на младото българско момиче. По самодейност на Кмета Галина Стоянова, почнала през 2014 година, още в първия й мандат, неповторимият Празник на розата в Казанлък получи патент за регистрация на 19 април 2021 година. Така се увенчаха с триумф нейните дългогодишни старания да отбрани репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която локалните поданици се гордеят. Патентът затвърждава правото на Община Казанлък да провежда празнични събития, отдадени на обичта към Роза Дамасцена и локалния занаят.

С избора на Царица Роза 2022 Казанлък се трансформира в център на хубостта и младостта за близо месец. Празничните събития преплитат просвета, история, изкуства, атракции и обичаи като розобер и розоварене, с цел да отговорят на другите усети на посетителите. Кулминационните дни предстоят при започване на месец юни, когато новата Царица Роза 2022 ще бъде коронясана от миналогодишната Царица Александра Хаджихристова. Царица Роза 2022 Белослава Желева ще бъде орисана да извършва задачата на добър собственик и дипломат на Казанлък пред България и света. Церемонията по коронясване ще се състои вечерта на трети юни, а на пети юни, в неделния ден, следва най-очакваното празнично дефиле - „ Усмивки и цветя “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР