Казанлък. Гробнично – култовият комплекс в могилата Оструша e следващият

Казанлък. Гробнично – култовият комплекс в могилата Оструша e следващият ...

Казанлък: Гробнично – култовият комплекс в могилата „Оструша” e следващият обект, към който ще бъдат приложени мерки за социализация и опазване.

Казанлък. Гробнично – култовият комплекс в могилата „Оструша” e следващият обект свързан с тракийската култура, към който ще бъдат приложени мерки за социализация и опазване, каза за Радио „Фокус” директорът на Исторически музей „Искра” Момчил Маринов. Той поясни, че проектът за прилагане на мерки за опазване и представяне на комплекса е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Маринов заяви, че това е следващата стъпка, която предстои да бъде направена в Долината на тракийските владетели и не само заради прекрасните стенописи на „Оструша” запазени в продължение на 24 века, независимо от човешката намеса, но и заради конструкцията, заради разположението на помещенията. „Такова решение до момента не е открито другаде”, добави той.
На „Оструша” се спазват ограничение за посетители, предимно в летните месеци, като не може да бъде надвишен определен брой от посетители ежедневно, за да бъде запазен микроклиматът.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net