Казанлък. Две нови услуги – Синя стая и Спешен център

...
Казанлък. Две нови услуги – Синя стая и Спешен център
Коментари Харесай

Казанлък: Две нови услуги – „Синя стая” и „Спешен център” бяха разкрити в Центъра за обществена подкрепа

Казанлък. Две нови услуги – „ Синя стая ” и „ Спешен център ” бяха разкрити в Центъра за социална поддръжка, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Сред формалните посетители на събитието бяха кметът Галина Стоянова, Районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова, шефове на институции, работещи с деца в риск и други Услугите се дават от Община Казанлък и се ръководят от Сдружение „ Бъдеще за децата ”.
„ Преди 8 години не сме и предполагали, че тази постройка може да придобие такава функционалност. Но благодарение на външно финансиране, с елементи от ремонтите, които направихме със средства от бюджета на Общината, постройката към този момент придобива своята автономия и тук в цялост фамилиите могат да получат поддръжката, от която се нуждаят ”, сподели кметът Галина Стоянова.
Пред присъстващите бяха показани двете нови услуги. Така наречената „ Синя стая “ ще дава щадяща среда за деца претърпели принуждение или са били очевидци на такова. Всички заинтригувани страни в досъдебно и правосъдно произвеждане ще могат да употребяват услугата и детето ще бъде разпитвано еднократно, с цел да не бъде повтарян този развой, който довежда единствено до спомагателното му травмиране. „ Синя стая “ съставлява две обособени пространства, които са свързани по средата с венецианско стъкло. Специалистите, които задават въпроси от едната страна ще могат да следят целия развой, а от другата страна ще бъде детето дружно със експерт, да вземем за пример психолог или обществен служащ, който е квалифициран да задава въпроси по щадящ за детето метод.
Към момента Центърът за социална поддръжка разполага с нужния екип от експерти – психолози и обществени служащи, които в следствие би трябвало да преминат профилирано образование.
В Спешния център ще бъдат настанявани деца в риск, които са ориентирани от Отдел „ Закрила на детето ”. Този център ще приема деца, които са претърпели принуждение или са били очевидци на такова. Капацитетът на тази услуга ще бъде четири консуматори. Те ще бъдат настанявани в Центъра в среда, която е близка до фамилната, тъй че детето да може умерено да преживее обстановката и след това да се върне сполучливо в фамилията. Ще бъде обезпечена непрекъсната поддръжка, най – към този момент от психолози. На детето ще бъде обезпечаван и достъп до здравни съвещания и услуги. Услугата е предопределена за деца сред 3 и 18 години. В случаи, когато децата са под 3 години, те също ще могат да бъдат настанявани, като майката ще бъде компаньон.
Преди да бъдат стартирани двете обществени услуги бяха осъществени строително – ремонтни действия на втория етаж в постройката на Центъра за социална поддръжка в Казанлък като част от плана на Общината „ Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ – 2014 – 2020г. В рамките на плана бяха преустроени част от съществуващите пространства в такива, които да подсигурят опциите за даване на до момента съществуващите услуги в Центъра, както и да бъдат главно ремонтирани пространства за личния състав, санитарни пространства, кухненски боксове. Стойността на строително – монтажните работи, които са осъществени на втория етаж на Центъра за социална поддръжка са на стойност 79 хиляди лв. и са част от цялата стойност от 531 хиляди лева на плана „ Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък “, в границите на който сега се преустроява и част от детска ясла „ Надежда “, която ще бъде превърната в Дневен център за деца с тежки множествени увреждания.
Откриването на двете нови обществени услуги бе придружено с провеждането в Центъра за социална поддръжка на Ден на отворените порти. Родители и жители имаха опция да посетят Центъра, да се срещнат с активността му. През деня работиха и детски креативен ателиета, в които деца - консуматори на услугите в Центъра демонстрираха своите качества.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР