Казанлък. Деца, ученици и граждани на Казанлък се поклониха пред

Казанлък. Деца, ученици и граждани на Казанлък се поклониха пред ...

Д-р Момчил Маринов, ИМ „Искра”: Левски е човекът, чиято осанка се превъплъщава в идеала на българина за политическа и нравствена личност.

Казанлък. Деца, ученици и граждани на Казанлък се поклониха пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Пред паметника на Левски в едноименния парк бяха отбелязани 182 години от рождението на Апостола. Литературно-музикална композиция представиха деца от читалищата в град Крън и село Копринка. От името на Старозагорския митрополит Киприан слово произнесе архиерейски наместник Петко Мотев.
Слово за Левски произнесе и директорът на Исторически музей „Искра” д-р Момчил Маринов. „Според българската национална памет Левски е човекът, чиято осанка мина безукорно през десетилетията и вековете и се превъплъщава в идеала на българина за политическа и нравствена личност. Според почти всички негови изследователи Апостола е създателят на Вътрешната революционна организация, удивителен психолог, човекът с най-ясна визия за българите”, каза в словото си д-р Маринов. Той подчерта, че са запазени 20 псевдонима на Васил Левски. В прочутата му джобно тефтерче, първият подпис, който той слага, е Дякон Игнатий, последният – Дякон Васил Левски. Прочутото стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски” в оригинал носи заглавието „Дякон Васил Левски”. Директорът на музея обърна внимание на семейната среда, в която е израснал Левски и на неговите наследници. „Левски е човекът, който събираше хората, не ги разделяше”, каза още д-р Маринов.
Сред официалните гости на честването бяха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на политически партии и неправителствени и патриотични организации, на културни и образователни институции.
Честванията по повод 182 години от рождението на Апостола в Казанлък ще продължат от 18.00 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир”, където ще се проведе среща с доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова, един от всепризнатите специалисти по история на Българското националноосвободително движение през Възраждането. По време на срещата ще бъде представена новата книга на доц. Чавдарова „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“. Най-новото ѝ изследване ще бъде представено от проф. д-р Петко Петков от Великотърновския университет.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net