Казанлък. Да бъде издигнат мемориал в Шейново в памет на

...
Казанлък. Да бъде издигнат мемориал в Шейново в памет на
Коментари Харесай

Стара Загора: Общинският съвет в Казанлък реши да бъде издигнат войнишки паметник в село Шейново

Казанлък. Да бъде повдигнат мемориал в Шейново в памет на починалите мъже и младежи от селото в Балканската, Първата и Втората международни войни, взеха решение общинските съветници в Казанлък на постоянното си 50-о съвещание, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . 86 са починалите в трите войни мъже и младежи от село Шейново. За техния героизъм досега припомня един лист, който се намира в локалната църква, като част от имената са заличени заради похабяване във времето.
Направено е нужното изследване във Военен списък – Велико Търново. През 2018 година жителите на Шейново издигат Инициативен комитет, който инициира подписка в поддръжка на концепцията за паметника. Създадена е експертна група, която включва основния проектант Георги Стоев, художника Христо Генев, скулптора Петър Пешев, шефовете на ИМ „ Искра ” Момчил Маринов и на Национален природонаучен музей „ Шипка – Бузлуджа ” Чавдар Ангелов, която поддържа плана.
Проектът за паметника в Шейново е дело на скулптора Велин Дечков. Той проектира архитектурно тяло, на което да бъдат ситуирани пет гранитни плочи с имената на починалите бойци от Шейново. В горната част на това тяло има бронзов лъв с височина 70 сантиметра, а в предната част изнесено тяло символизиращо безконечния огън, дело на проектант Иво Ортакчийски. С железни букви ще бъде изписан текстът „ Българийо, за тебе те умряха! ”. Материалите, от които ще бъде направен паметникът са трайни - камък и метал. Височината на паметника ще бъде 3 метра, а 2.70 метра ще е необятен, с гранитен пиедестал. Стойността на мемориала е 20 хиляди лева, като сумата включва и разноски за облагородяване средата към паметника – тревни площи и осветяване. До момента от шейновци и родолюбиви българи са събрани близо 3 хиляди лв..
Паметникът ще бъде подложен в центъра на Шейново в пространство сред читалището и кметството. След гласуването на плана за монумент на сесия на Общинския съвет в Казанлък, ще бъде направено нужното от Министерство на културата той да бъде приет за дълготраен обект, а от Министерство на защитата – за войнишки монумент.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР