Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър

Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър ...

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Нека бъдем достойни за саможертвата на Хаджи Димитър и всички негови последователи.

Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бяха отбелязани в подножието на връх Бузлуджа, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Стотици граждани изразиха своята почит към подвига на героите пред паметника на Хаджи Димитър. Сред официалните гости бяха евродепутатът Александър Йорданов, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов и заместник областният управител на Стара Загора Димитър Драчев.
Панихида в памет на героите бе отслужена от казанлъшки свещеници.
„Да обичаме нашата Родина и да помним нейните герои, да се равняваме по тях. Да живее България, защото тя е гаранцията за нашия щастлив живот. Може да звучи малко наивно, но аз съм убеден, че и Хаджи Димитър и всички негови последователи са били хора, които са вярвали в доброто, водени от българското си, християнско възпитание са се жертвали за нас. Нека бъдем достойни за тази саможертва”, с тези думи се обърна в словото си към присъстващите директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов, който в словото си говори за значението на подвига на героите дали живота си нашата свобода.
За поредна година бе направена възстановка на драматичните боеве при връх „Бузлуджа” между четниците и турската потеря, на Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк”.
Организатори на честванията са Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net