Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър

...
Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър
Коментари Харесай

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Нека бъдем достойни за саможертвата на Хаджи Димитър и всички негови последователи

Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бяха маркирани в подножието на връх Бузлуджа, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Стотици жители показаха своята респект към подвига на героите пред паметника на Хаджи Димитър. Сред формалните посетители бяха евродепутатът Александър Йорданов, ръководителят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов и заместител регионалният шеф на Стара Загора Димитър Драчев.
Панихида в памет на героите бе отслужена от казанлъшки свещеници.
„ Да обичаме нашата Родина и да помним нейните герои, да се равняваме по тях. Да живее България, тъй като тя е гаранцията за нашия благополучен живот. Може да звучи малко наивно, само че аз съм уверен, че и Хаджи Димитър и всички негови почитатели са били хора, които са вярвали в положителното, водени от българското си, християнско образование са се жертвали за нас. Нека бъдем почтени за тази всеотдайност ”, с тези думи се обърна в словото си към присъстващите шефът на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа ” Чавдар Ангелов, който в словото си приказва за смисъла на подвига на героите дали живота си нашата независимост.
За поредна година бе направена възстановка на трагичните боеве при връх „ Бузлуджа ” сред четниците и турската потеря, на Национално сдружение „ Традиция “, готова от Регионален клуб „ 23 Пехотен Шипченски полк ”.
Организатори на честванията са Община Казанлък, Исторически музей „ Искра “ и Национален парк-музей „ Шипка – Бузлуджа “.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР