Казахстанците гласуват днес на предсрочни президентски избори. Те бяха предизвикани

...
Казахстанците гласуват днес на предсрочни президентски избори. Те бяха предизвикани
Коментари Харесай

Казахстанците гласуват на предсрочни избори

Казахстанците гласоподават през днешния ден на предварителни президентски избори. Те бяха провокирани от сигурния победител на тях, президента Касъм-Жомарт Токаев, който спечелвайки ги, ще консолидира властта си по-малко от година откакто изтласка от ръководството предшественика си, дългогодишния водач на страната Нурсултан Назарбаев, съобщи Ройтерс.

Бившият посланик стана президент през 2019 година, откакто Назарабев - единственият, човек който беше управлявал до тогава Казахстан след отделянето на страната от Съветския съюз - персонално го избра за собствен правоприемник, преди да се отдръпна от президентския пост. Между двамата обаче настъпи раздор и Токаев приключи връзките си с тогавашния си настойник, което стана след вълненията в Казахстан през януари, наречени от Токаев опит за прелом.

Нова изборна победа - която може да се счита за сигурна поради съвсем изцяло непознатите петима претенденти, които се изправят против него - ще даде на 69-годишния Токаев оня безапелационен личностен мандат, който Назарбаев постоянно си осигуряваше, до момента в който изграждаше фетиш към личността си през петте си поредни мандата във властта, отбелязва Ройтерс.

След отдръпването си като президент Назарбаев беше запазил за себе си някои значими държавни постове, само че след политическите безредици през януари в Казахстан, при които починаха 238 души, той се отхвърли от тях. След това Токаев принуди съдружниците на Токаев също да се отдръпват от заеманите от тях длъжности и върна остарялото име на столицата - Астана - откакто преди този момент тя беше прекръстена на " Нур Султан " в чест на Назарбаев.

За да се оправи с размириците в страната, Токаев се обърна за помощ към Русия, само че все пак след това той се държеше дистанцирано към Москва и избягваше да поддържа обществено съветската инвазия в Украйна.

Русия е най-големият търговски сътрудник на Казахстан, по тази причина изпадането ѝ в криза се отрази отрицателно на казахстанския стопански напредък, а укрепването на курса на рублата посредством ограничения за финансов надзор способства за рекордно за последните 14 години покачване на инфлацията в Казахстан.

Токаев, който с изключение на някогашен външен министър е и някогашен заместител общоприет секретар на Организация на обединените нации, извърши конституционни промени, с които ограничи ръководството си до два мандата. Той даде обещание и да понижи неравенството в приходите посредством премахване на корупцията и по-справедливо систематизиране на националното благосъстояние.

Според социологическите изследвания нито един от останалите петима претенденти няма да успее да реализира даже двуцифрен резултат в проценти на изборите.

" От претендентите за президент познавам само Токаев ", сподели Тимерлан Садиков, гражданин на най-големия казахстански град Алмати. " А и също така доста ми харесва по какъв начин се оправя на интернационалната сцена. "

Първите публични резултати се чакат на следващия ден, а първите екзитполове ще бъдат огласени незабавно щом завърши изборният ден в 20:00 ч. локално време (14:00 ч. по Гринуич).

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР