Казахстанските власти вече обявиха намерението за евентуално строителство в станата

...
Казахстанските власти вече обявиха намерението за евентуално строителство в станата
Коментари Харесай

Колко ще струва първата АЕЦ в Казахстан

Казахстанските управляващи към този момент оповестиха желанието за вероятно строителство в станата на първата атомна електроцентрала (АЕЦ). По първични оценки, планът би коствал 10-15 милиарда $. Това заяви генералният шеф на компанията " Казахстански атомни електроцентрали " Тимур Жантикин.

По думите му, цената на възможното създаване на първата атомна електроцентрала в републиката ще бъде 10-15 милиарда $. " Сега се изследват източници на финансиране. Това са най-вече интернационалните финансови институции. Проектът към този момент се преглежда като търговски, без държавна интервенция ", цитира Жантикин казахстанската организация Zakon.kz.
 ArcelorMittal продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първичната цена
Световният водач в металургията продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първичната цена

Оценката на активите, направена от продавача и купувача фрапантно се размина, само че договорката въпреки всичко е реалност

По-рано Министерството на енергетиката на Казахстан заяви, че въз основа на резултатите от проучванията, като най-подходящ регион за създаване на атомна електроцентрала е определена територията на село Улкен, в Алма-Атинска област.

Сега управляващите обмислят няколко евентуални снабдители на нуклеарни технологии: китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, съветската " Росатом " и френската EDF.

Припомня се, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в обръщение към народа на страната на 1 септември предложи въпросът за построяването на атомна електроцентрала в страната да бъде подложен на народен референдум. По негово мнение, належащо е да продължат публичните разисквания и необятна полемика по този въпрос.
 Казахстан ще строи 1000 км жп линии за 3 години
Третата по повърхност азиатска страна ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Модернизират се и главните железопътни мрежи с обща дължина към 5000 км
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР