Каварна. Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети

...
Каварна. Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети
Коментари Харесай

Добрич: Министър Нено Димов провери изпълнението на проект за възстановяване на Понто-сарматските степи

Каварна. Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети теренните работи, осъществявани в региона на общината, по план за възобновяване на естествено местообитание „ Понто-сарматски степи “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите . Дейностите се извършват по план Експериментално възстановителни процеси на естествен хабитат 62C0* " Понто-сарматски степи ", финансиран от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС). Те се осъществят на обща повърхност от 423 хектара посредством използване на ограничения за запазване и възобновяване в границите на предпазена зона за местообитанията BG0000573 " Комплекс Калиакра ".
„ 200 хиляди лева сме отделили за този план. България мина през наказателна процедура и беше наказана от Съда на Европейски Съюз, за това, че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи и една от ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати и са контрактувани с Европейска комисия, е точно тяхното възобновяване по натурален и по антропогенен метод “, изясни министър Димов на брифинг с кмета на община Каварна Нина Ставрева. Той посочи, че ограниченията са контрактувани с Европейска комисия още през 2017 година „ Направена е стратегия, която българското държавно управление би трябвало да извърши дружно с локалната власт, тъй че вместо да минаваме в последваща фаза на наказателната процедура, да намерим оня баланс, при който всички страни да бъдат оптимално задоволени от резултатите. Този план е една от стъпките, които се осъществят. Очаквам с него да приключат всички поети задължения и да минем към последваща фаза на диалозите с Комисията по тази наказателна процедура “, съобщи министър Димов. На въпрос дали европейските институции също ще създадат инспекция по осъществяването на плана, министър Димов изясни, че е отправил покана към тях, Дирекция „ Околна среда “ към Европейска комисия е наясно с плана и те ще решат по кое време да ревизират осъществяването.
Кметът на Каварна Нина Ставрева посочи, че терените са общинска благосъстоятелност. Вече е почнало осъществяване на дейностите, а точно разчистване. На четири от площадките са инсталирани метеостанции, които към този момент работят. „ Този план е пилотен и пробен, работим взаимно с Шуменския университет. Очаквам, че всичко ще бъде осъществено правилно и в период. Надяваме се планът да се окаже сполучлив, тъй като, както сподели министър Димов, от вярното осъществяване на дейностите зависи в огромна степен приключването на наказателната процедура “, сподели Нина Ставрева.
По плана ще бъде осъществено демонстрационно възобновяване на повредените сектори от естественото местообитание 62C0* „ Понто-сарматски степи “ на общински терени посредством методологии или подходи, които се реализират за пръв път в България и не са прилагани до момента на този вид естествено местообитание на територията на Европейски Съюз. Проектът планува също запазване на естествено местообитанието и обвързваните с него други видове тревни естествени местообитания и типове в границите на предпазената зона за местообитанията BG0000573 " Комплекс Калиакра ", с цел да се реализира и поддържа удобното им природозащитно положение. Сред дейностите е и ограничение на разпознатите напън и закани върху естественото местообитание и определяне на трендовете в него като степен на антропогенно влияние и естествени процеси на самовъзстановяване. Заложени са и ограничения за повишение на осведомеността на локалните общности и посетителите за смисъла на предпазената зона и запазване и запазване на предпочитаното естествено местообитание. Срокът за реализация на плана е три години.
Приоритетното естествено местообитание 62СО* „ Понто-сарматски степи “ е публикувано единствено в две страни-членки на Европейски Съюз - България и Румъния. В България общата му повърхност на национално разпространяване е оценена на 7713 ха, от които 6056 ха попадат в Черноморския биогеографски регион, а 1567 ха в Континенталния биогеографски регион. Защитена зона за местооитанията BG0000573 „ Комплекс Калиакра “ включва 2441 ха или 31,7 % от националното разпространяване на местообитанието. Основната част от тази повърхност - 2089 ха принадлежи към територията на Община Каварна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР