Кацането на “Чандраян-3: кадър от Луната, заснет от бордовата камера

...
Кацането на “Чандраян-3: кадър от Луната, заснет от бордовата камера
Коментари Харесай

УСПЕХ: Индийската мисия Чандраян-3 кацна на Луната!

Кацането на “Чандраян-3 ”: кадър от Луната, сниман от бордовата камера по време на спускането (вляво) и параметрите към този миг (вдясно). Photo credit: ISRO

Днес е исторически ден – Индия стана четвъртата страна след Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики и Китай, постигнала меко кацане на Луната, и първата въобще в историята на космонавтиката, осъществила кацане на лунния Южен полюс!

Това стана откакто през днешния ден роботизираната задача “Чандраян-3 ” извърши сполучливо процедурата по втурване, като моментът на докосването на лунната повърхнина от крачетата на спускаемия модул “Викрам ” бе регистриран в 15:33 ч. българско време. Нямаше никакви проблеми и отклонения, а бордовите камери непрестанно излъчваха видео онлайн до момента в който траеше кацането.

Триумфът на “Чандраян-3 ” пристигна единствено няколко дни, откакто съветската задача “Луна-25 ” се разруши на Луната. Нейното планувано място за кацане бе единствено на няколкостотин метра от това на индийската задача. Въпреки че Индия и Русия непрестанно твърдяха, че не са в конкуренция, съгласно неофициална информация, популяризирана в съветските галактически конгреси, служителите на Роскосмос настойчиво са пренебрегвали проблемите, зародили на “Луна-25 ” и са отказвали да отсрочат кацането от боязън индийците да не са първи на Южния полюс на Луната.

Но обстоятелствата са си обстоятелства – Индия е тази страна, прилунила първа уред в полярните лунни области. Русия загуби съревнованието.

Очаква се през идващите часове “Чандраян-3 ” да освободи дребен луноход на лунната повърхнина, който носи името “Прагиян ”. Цялата научна работа ще би трябвало да приключи през идните 14 дни, след което задачата ще завърши.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР