Католическата църква почита полското семейство, преследвано за приютяване на евреи при безпрецедентна беатификация

...
Католическата църква обяви в неделя за блажени деветчленно полско семейство,
Коментари Харесай

Католическата църква обяви в неделя за блажени деветчленно полско семейство, включително новородено бебе, загинало от ръцете на нацистките германци по време на Втората световна война, защото е подслонило еврейско семейство от Холокоста.

Службата за беатификацията на Йозеф и Виктория Улма и техните седем деца се проведе в югоизточния полски град Маркова, където те загинаха през март 1944 г. в ръцете на германската военна полиция.

Кардинал Марчело Семераро прочете писмо от папа Франциск по време на литургия, на която присъстваха, наред с други, президентът и министър-председателят на Полша.

„Упълномощаваме отсега нататък почитаемите Божии служители Йозеф и Виктория Улма, съпрузи и техните седем деца... (които) безстрашно пожертваха живота си в името на любовта към своите братя и приеха в дома си онези, които претърпяха преследване, да бъдат получи титлата блажен“, пише папата.

След обявяването на беатификацията беше открита картина на семейството и реликварий с тленните им останки беше изнесен в центъра на сцената.

Папа Франциск (C) чете проповедта по време на Света литургия в степната арена в Улан Батор на 3 септември 2023 г. Папа Франциск на 3 септември приветства силата на религията да разрешава конфликти и да насърчава мира в последния си пълен ден в монголската столица на Улан Батор за посещение, което го видя да се опитва да изгради мостове със съседен Китай. class= Папа Франциск (C) чете проповедта по време на Света литургия в степната арена в Улан Батор на 3 септември 2023 г. Папа Франциск на 3 септември приветства силата на религията да разрешава конфликти и да насърчава мира в последния си пълен ден в монголската столица Улан Батор за посещение, при което той се опитва да изгради мостове със съседен Китай. Педро Пардо/AFP/Getty Images

Беатификацията е последната стъпка преди светец в Римокатолическата църква. Ватиканските медии отбелязват, че това е първият път, когато цяло семейство е почетено заедно по този начин.

Говорейки във Ватикана, папа Франциск описа полското семейство като „лъч светлина“ в мрака на Втората световна война и каза, че те трябва да служат като модел, който другите да следват.

Той предизвика аплодисменти за тях от поклонници, събрани на площад „Свети Петър“, за да чуят неговото послание „Ангел Господен“.

Полският президент Анджей Дуда благодари на католическата църква за беатификацията от името на нацията.

„Благодаря ви, че показахте историческата истина за това време, за съдбата на поляците и евреите на тази земя под германска окупация, които всички искаха да оцелеят и въпреки това не се свениха от такива върховни актове на братство и милост“, каза той.

Хората стоят на семейния гроб на семейство Улма, които папа Франциск описа като "лъч светлина" в мрака на Втората световна война и каза, че те трябва да служат като модел, който другите да следват. Хората стоят на семейния гроб на семейство Улма, които папа Франциск описа като „лъч светлина“ в мрака на Втората световна война и каза, че те трябва да служат като модел, който другите да следват. Bartosz Siedlik/AFP/Getty Images

холокост

Около три милиона евреи, живели в предвоенна Полша, са били убити по време на Холокоста в нацистка Германия, което представлява около половината от всички евреи, убити по време на Втората световна война.

Евреи от целия континент са изпращани да бъдат убивани в лагерите на смъртта, построени и управлявани от германците в окупирана Полша – дом на най-голямата еврейска общност в Европа по това време – включително Аушвиц, Треблинка, Белзек и Собибор.

Семейство Улма беше в основата на усилията на националистическото правителство на Закона и справедливостта (PiS) да подчертае смелостта на онези хиляди поляци, които се опитаха да помогнат на евреите да избягат от Холокоста.

Политиката доведе до осъждане от еврейски организации и някои историци за минимизиране на ролята на онези, които са сътрудничили на германците. PiS казва, че честването на тези хора позори страната.

В района на Маркова някои историци казаха, че свидетелски показания показват, че някои местни жители са ограбвали еврейски къщи, изобличавали евреите на германците или дори сами са ги убивали.

Папата инициира аплодисменти за семейството от поклонници, събрани на площад Свети Петър, за да чуят посланието му Ангел Господен. Папата инициира аплодисменти за семейството от поклонници, събрани на площад Свети Петър, за да чуят посланието му Ангел Господен. Патрик Огорзалек/Agencja Wyborcza.pl/Ройтерс

„Начинът, по който обсъждаме историята на този регион, е пропиляна възможност. Ако покажем какво направиха някои поляци тогава, щяхме да покажем героизма на Ulmas в пълната му степен“, каза Дариуш Либионка, историк от Полската академия на науките.

Полският институт за национална памет (IPN) заяви, че изследването на Либионка и колегата му историк Ян Грабовски съдържа фактически грешки и отрича музей в Маркова да е пропуснал или скрил информация за полското участие в смъртта на евреи.

Хиляди поляци рискуваха живота си, за да защитят еврейските съседи по време на войната. Но изследванията, публикувани след падането на комунизма през 1989 г., показват, че хиляди също са убивали евреи или са изобличавали онези, които са ги укривали пред нацистките окупатори, оспорвайки националния разказ, че Полша е била единствено жертва.

„Ние сме длъжни да помним праведните и да ги имаме като модели за подражание на това, което искаме да бъдем. И трябва да помним сътрудниците, защото те също са модели за подражание на това, което не искаме да бъдем“, каза Михаел Шудрих, главният равин на Полша.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР