Като всеки свободен пазар и пазарът на ток е притегливо

...
Като всеки свободен пазар и пазарът на ток е притегливо
Коментари Харесай

Свободният пазар на ток е притегливо място за спекуланти, каза енергийният министър

Като всеки свободен пазар и пазарът на ток е притегливо място за спекуланти, само че за момента нямаме публични данни за това, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Според него в закона има задоволително отбрана против такива намеси. Живков добави единствено, че е нужна смяна в наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, която е от 2013 година Това е една от. Другата е финансова помощ от 50 лв. за мегаватчас, която обаче може да стане факт след актуализацията на бюджета за тази година или да се заложи в този за идната.

Министърът на енергетиката не вижда причина в България, която да води до високата цена за тока за бизнеса. " Икономиките в Европа се възвръщат след КОВИД. Има огромно търсене на сила, в това време зелената договорка изважда електроцентрали на въглища от микса. Цените на въглеродните излъчвания се покачват непрестанно. Това е комплекс от фактори, който провокира високата цена на тока, изясни Живков. Той означи, че в България токът е най-евтин в Европа, след Полша, като намесата на служебното държавно управление е съумяла да задържи цените.

Министърът на енергетиката счита също, че незадоволителната осведомителна акция измежду небитовите консуматори ги е хванала неподготвени за либерализацията на пазара на ток от 1 юли. " Така една огромна част от тях са клиенти на така наречен " снабдител от последна инстанция ", а там е най-високата цена ", уточни Живков.

Той разясни, че е препоръчано на КЕВР да промени методиката за формиране на цената от доставчика от последна инстанция, за избран интервал, което да я понижи и да остави финансов запас във компаниите. В същото време се възнамерява и акция, която да изясни на компаниите по какъв начин да си намерят " естествен търговец ", доставящ ток на пазарни цени.

Министър Живков посъветва компаниите и да внимават какви контракти подписват, тъй като има доста случаи, когато им се оферират такив уговорка, че токът се продава на цената на борсата плюс надбавка. " Това изцяло пази интереса на търговеца и не го подтиква да търси добра цена ", добави той.

По мотив разновидностите за въздействие върху цената на газа Живков сподели, че за момента нищо не може да се направи, тъй като построяването на връзката с Гърция, през която може да пристигна гориво от Азербейджан, продължава да се бави. Министърът е на мнение, че и подписанията анекс за удължение на периода на осъществяване с 8 месеца, няма да бъде изпълнен.

По мотив апели на кмета на София Йорданка Фандъкова страната да помогне на " Топлофикация-София " и сдруженията в електротранспорта, Андрей Живков уточни, че следва среща, на която тематиката ще бъде разисквана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР