Като цяло изписването на лекарства по Здравна каса за домашно

...
Като цяло изписването на лекарства по Здравна каса за домашно
Коментари Харесай

Проф. Асена Сербезова: У нас липсва цялостен холистичен подход на управление на здравните грижи



„ Като цяло изписването на медикаменти по Здравна каса за домашно лекуване за пациенти с Covid- 19 е израз на грижата на Министерство на здравеопазването да направи медицинските действия по-достъпни “, сподели пред БНР ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова .



„ Знаете, че при започване на пандемията имаше проблем с достъпа на пациентите до персоналните лекари, в този момент евентуално Министерство на здравеопазването желае да облекчи пък лечебните заведения от огромен напор от пациенти с ковид, с цел да не се получи претоварване. Тоест те са водени от положителни планове като цяло.

Но тук виждаме и неналичието на повсеместен холистичен метод на ръководство на системата на опазването на здравето. Знаете, че ние сме страната с най-лошите здравни индикатори – по смъртност от обществено значими болести. Така е и с ръководството на пандемията. Липсва изцяло мислене за ръководство на здравната система. За да имаме положителни здравни резултати, преди всичко основно е да имаме стимулирано доверие . Между участниците в цялата система “, съобщи още проф. Сербезова.



По думите и зад границата студентите по медицина, фармация и здравни грижи имат взаимни занятия по медицина, с цел да схванат, че всички те са еднообразно значими за здравето на пациента.

„ Известно е по данни на СЗО, че всеки втори пациент с хронично заболяване приема медикаментите си погрешно. Това води до неефективно лекуване. И по този начин пропускайки момента да влагаме във фармацевтична грижа, се насочваме към по-скъпи лекувания у нас.

Ние сме привикнали да влагаме и да обезпечим началото на процеса, без да помислим неговия край – и без за обезпечим приемането на най-важните резултати.

В конклетния случай с медикаментите, изписвани от така наречен Covid зони , не сме помислили по какъв начин пациентът да си получи медикаментите на едно място, в една аптека.  Сега в съответния случай те се изписват с електронна рецепта и би трябвало да се обезпечат единствено през една аптека. Така може да не успее пациентът да си вземе всички нужни лекарства или пък ще би трябвало да си ги заплати... “, изясни още ръководителят на БФС.

Проф. Сербезова акцентира, че това е по този начин, тъй като от години дейностите, по които се договаря сред НЗОК и БФС са фокусирани върху лекарствения артикул, а не върху фармацевтичната грижа . Това е също част от това лимитирано управническо мислене, тъй като лекаственият артикул не е обиконовена стока. Този продук може да ни навреди, може и да ни помогне. 

В рационалния свят, където се гледа по-всеобхватно на ръководството на опазването на здравето, се влага от здравните фонодове в така наречен фармацемвтични грижи. И фармацевитите вземат участие грижата за пациента, а не както в този момент се пробваха в последните 10 години да ни набутат в ролята на продавачи в бели престилки... ", акцентира проф. Сербезова.

Безплатни ли са безплатните медикаменти за пациентите с Covid-19, които се преглеждат в по този начин наречените Covid зони?

Лекарствата за лекуване на затруднения от Covid-19 се изписват от лекарите в Covid зоните с електронна рецепта. Тя е еднократна и се поема от Здравната каса, само че при избрани условия може да не е напълно безвъзмездна, сподели в „ Хоризонт до обед “ магистър-фармацевтът Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз.
" С рецептата можем да си купим медикаменти единствено от един обект. Точно това води пациента до патова обстановка ", добави още  Маринов, а в някои случаи и до циркулиране на няколко аптеки, което заплашва работещите там.

Според Пенка Георгиева от Пациентска организация „ Заедно с теб “ , мярката с безвъзмездни медикаменти ще облекчи здравната система.

 mh.government.bg

Все още има опция да се направи промяна в изискванията за определяне на медикаментите, счита Георгиева.

" Да могат пациентите да получават с една рецепта повече от три лекарства , като това е проблем за хората в дребните градове ", уточни Георгиева.

" Генерична подмяна би могло да има за антибиотиците и кортикостероидите, само че не и за хепарините ", добави Димитър Маринов.

Всички аптеки, които имат контракт със Здравната каса, са задължени да обслужват рецептите от Covid зоните. Според изискванията те получават от касата възнаграждение за лекарствените артикули, само че на складова цена , което съгласно на фармацевтите ги слага в неравни условия с търговците на едро.

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР