Като цяло интересът на младите хора към фотографията се повишава,

...
Като цяло интересът на младите хора към фотографията се повишава,
Коментари Харесай

Интересът на младите хора към фотографията се повишава, но са нетърпеливи

Като цяло ползата на младежите към фотографията се покачва, разяснява пред Българска телеграфна агенция фотографът и учител гл. ас. Енчо Найденов. Според него едно от обясненията е, че всички желаят да публикуват по-хубави и по-ефектни фотоси в Instagram и Фейсбук, само че вижда, че са някак нетърпеливи и желаят всичко да научат в този момент и незабавно, без да извървят един естествен постепенен път.
 
Енчо Найденов не може да отговори еднопосочно на въпроса дали професионалното обучение е належащо за положителния фотограф. Има много положителни самоуки фотографи, само че има и доста сполучливи такива с дипломи, отбелязва Найденов и добавя, че зависи какво желае човек да научи, към кой род се е насочил. Все отново е несъмнено, че колкото повече учи, посещава курсове, лекции и университети възможностите му да стане по-добър в специалността нарастват. Защото има път на развиване, а фотографията изисква доста механически знания, някои от които мъчно ще се усвоят от самообразование и в последна сметка зависи дали желаят фотографията да е занимание или специалност, счита експертът.
 
За него една фотография, с цел да е добра, би трябвало да влияе, да има някаква страст, която да се предава на фена, да запомниш фотографията с нещо и да се сещаш след това за нея. Не съм по даването на препоръки, само че постоянно се стремя да има нещо, което да отличава моите фотоси - лъчение, комбинация, светлина, въодушевление, придвижване, жест, поза, с цел да стопира погледа на хората, изяснява фотографът.
 
Честит празник на хората зад обектива

Според него в последните години в неговата компетентност - портретната и комерсиалната снимка с хора, има избрани промени. Една от тях е, че нараства делът на " плоските " лица, лишени от размер, и конструкция. Това не е обвързвано единствено със светлината и последвалата компютърна обработка, само че и със наличието - липса на страст и лъчение, установи той.
 
Друга наклонност са увеличаващият се брой красиво-романтични фотоси, където хората са сложени в имагинерна среда, наподобяваща на детска приказка. Обяснението му е, че не харесваме образно средата, в която живеем, и посредством тези плоски или измислени фотоси се опитваме да избягаме от действителността.
 
Убеден е, че когато човек по принцип се харесва и има положително мнение за себе си, съвсем постоянно се радва на фотосите си. Много от хората не се харесват на фотографии, тъй като имат построен с годините стандарт за това по какъв начин са най-хубави и кое най им отива и, когато не се видят в тази светлина, мъчно се възприемат, счита той.
 
Според него множеството наши девойки действително нямат високо самочувствие или по-скоро не се усещат уверени в себе си и това доста си проличава на фотоси. Между другото същата нерешителност и неустановеност можете да видите в предизборните плакати на партиите - съвсем всички гледат уплашено и сковано, вижда той.
 
Енчо Найденов не счита, че новите технологии ще изместят експертите в неговото изкуство. Както до момента компютрите не са съумели да композират нещо сравнимо с огромните имена в музиката, по този начин и фотоапаратът не може да снима нещо самичък. Но признава, че сигурно търсенето на тази специалност в настоящия й тип ще понижава.
 
Харесва еднообразно и цифровата, и аналоговата снимка. Снимал е и двете, доста време. " Няма по-добра. Има само и единствено по-добра фотография, която се дефинира от визията на създателя и наличието й. Техниката е единствено средство за реализиране на тази цел ", обобщава той.
 
Найденов споделя, че мъчно може да предвижда какво е бъдещето на фотографията. Защото от една страна всеки към този момент снима, дневно се генерират милиони фотоси, всички ние гледаме милиони снимки. Не остана нещо, което да не е снимано по 20 пъти - всеки ден. Хората желаят да виждат и придвижването, по тази причина част от това, което се снима, към този момент е видео, къси клипове, счита той.
 
Според него обаче нищо не може да размени чувството от една страхотна снимка, разпечатана в огромен формат - било то на галерия или на билборд. Може би фотографията в познатия ни тип няма да съществува дълго, а ще стане по-елитарно изкуство, позволява Енчо Найденов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР