Като старши вицепрезидент на Wachovia и след това служител в

...
Като старши вицепрезидент на Wachovia и след това служител в
Коментари Харесай

От "Уолстрийт" до марихуаната: как финансовата криза даде тласък на канабисовия сектор

Като старши вицепрезидент на Wachovia и по-късно чиновник в Morgan Stanley през мрачните месеци на финансовата рецесия от 2008-2009 година, Дерек Петерсън вижда по какъв начин сътрудниците му остават на улицата и губят спестяванията си. И самият той се е чудел дали няма да е идващият.

По това време той ръководи активи на клиенти за към 120 млн. $, само че от ден на ден се разочарова от това, което вижда, защото американският борсов пазар е движен повече от високочестотна търговия и логаритми, в сравнение с от индикаторите. Започва да се оглежда за други благоприятни условия и скоро попада на първия легален магазин за продажба на марихуана, отворил в региона на Залива на Сан Франциско.

Започнах да виждам на това през очите на финансист и видях, че може би нещо се случва тук, сподели той. Скоро открива, че магазините за марихуана носят от продажби над 4000 $ на квадратен фут (0.093 квадратен метър) - индикатор, по-висок от която и да е верига за търговия на дребно, с изключение на Apple и над 12 пъти над междинното ниво от 325 $ на квадратен фут измежду всички компании от бранша.

Имаше места с размерите на кафене на Starbucks, които носеха по 15 млн. $ годишно, което е неуместно, споделя Петерсън.

Той напуща работата си в Morgan Stanley в края на 2010 година и през 2012 година става основен изпълнителен на Terra Tech Corp, която в този момент е компания на стойност 247 млн. $, която отглежда здравна марихуана и чиито акции се търгуват без медиатор, като тя е една от дребното обществено търгувани компании, занимаващи се с канабис.

Петерсън не е единственият, пренасочил се от Уолстрийт към " тревата ". Десет години след началото на финансовата рецесия, това което в миналото бе сфера на подозрителни пушачи на " трева " и на наркокартели, в този момент е преуспяващ бранш, а марихуаната с развлекателна цел е легализирана в редица щати - като се почне от Калифорния и се стигне до Масачузетс.

Растежът на бранша е подсилен от някогашни високопоставени чиновници на " Уолстрийт " като Петерсън, които идват от солидни компании като BlackRock, Goldman Sachs Group Inc и Prudential Financial Inc. Всички те споделят, че несъмнено в никакъв случай е нямало да изоставен обичайния финансов бранш, в случай че не са били продължителните последствия от рецесията 2008 година

 От
© Associated Press

Няма доста надеждни данни за това какъв брой някогашни чиновници на " Уолстрийт " работят в този момент в промишлеността с канабиса, въпреки представителите на бранша да споделят, че чакат миграцията да се ускори, защото растежът на приходите продължава да притегля висококвалифицирани експерти.

Компаниите от американския пазар за марихуана регистрираха доходи от към 6 милиарда $ за 2017 година, което е нарастване от 500% по отношение на към 1 милиарда $ през 2011 година, съгласно оценките на секторното издание Marijuana Business Daily.

Около 250 000 души работят в бранша, а се чака и работните места, и приходите да се удвоят или утроят през идващите четири години, показва изданието.

Финансовата рецесия и стагнацията в доста браншове в Съединени американски щати след рецесията накараха доста хора да погледнат на това като обещаваща кариера, споделя Крис Уолш, вицепрезидент в Marijuana Business Daily.

Продължаващите опасения

Въпреки вероятностите за напредък доста финансови експерти към момента се притесняват прекомерно от федералния закон, съгласно който марихуаната е противозаконна, с цел да одобряват работа в този бранш, до момента в който не се появят ясни сигнали от Вашингтон или смяна в състава на държавното управление, сподели Рут Епстайн, сътрудник в консултантската компания от Сан Франциско BGP Advisors, която се е насочила най-вече към фирмите от канабис бранша.

През януари министерството на правораздаването промени политиката, въведена от администрацията на Барак Обама, която позволяваше на щатите да легализират марихуаната без да се опасяват от отрицателна реакция на федерално ниво. Това имаше " охлаждащ резултат " за наемането в бранша, сподели Епстайн.

Хората в действителност се опасяват да влагат и значително същият нрав държи надалеч от бранша висококвалифицираните чиновници, добави Епстайн, която е приключила Harvard Business School и е работила близо 10 години в корпоративния финансов отдел на Goldman Sachs. В подмяна на това пък се открива огромна опция за някой, който схваща от финанси и желае да бъде в авангарда, отбелязва тя.

 От
© Associated Press

Морган Паксиа, съосновател на компанията от Сан Франциско Poseidon Asset Management, хедж фонд, ръководещ активи за 25 милиарда $, концентриран основно върху бранша на марихуаната, е бил дилър на общински облигации в UBS в Ню Йорк през финансовата рецесия. Той постоянно минавал край постройката на Lehman Brothers на път за работа и чувството било като че ли " постройката просто се срутва край теб ".

Той е освободен от работа на 9 март 2009 - деня, в който американският борсов пазар доближава най-сетне дъното. Няколко години той е регистриран капиталов консултант, преди да основе Poseidon със сестра Емили си през 2013 година, притеглен от опцията за напредък, в миг когато финансовите компании изглеждали извънредно внимателни, споделя той.

Ако не се беше случила финансовата рецесия, към този момент щеше да има банки в този бранш, само че те няма да дадат подтик на бранша, защото се опасяват прекомерно доста, сподели Паксиа. " Той (секторът) открива големи благоприятни условия за тези, които желаят да влязат и да натрупат капитал ", добавя той.

Петерсън, основният изпълнителен шеф на Terra Tech, получава позвънявания от чиновници на огромни банки и капиталови компании, които желаят да влязат в този бизнес. Промяната е огромна спрямо първите му години в канабис промишлеността, когато секторът е бил ръководен най-вече от отглеждащи марихуана за черния пазар и будещи подозрение структури.

Когато започнах, фактът, че съм работил на " Уолстрийт ", ме правеше същински новобранец, дотам, че хората ме питаха дали съм наркоман, добави той, имайки поради федерален служител на реда, отговарящ за опиатите. " През последните две години отчитаме голям приток на хора с опит в обичайния бизнес, " означи той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР