Като родители е нормално да се стремим да помагаме на

...
Като родители е нормално да се стремим да помагаме на
Коментари Харесай

3 чести грешки на родителите, които провалят децата

Като родители е обикновено да се стремим да оказваме помощ на децата да вървят напред. И вършим всичко допустимо, с цел да реализиран те триумф.

Има обаче моменти, когато чисто и просто им пречим. И вместо да ги вдъхновим, ние стопираме тяхната мотивация и предпочитание да се развиват.

Кои са трите най-чести неточности на родителите, които пречат на децата?

1. Затрупвате ги с движимости, условия и задължения

Общото сред всички тях е прекаляването, което води до презадоволяване и оттова – липса на интерес към каквото и да е.

Дали ще отрупате детето с материални придобивки или ще запълните седмицата му с разнообразни потребни занимания, няма особена разлика. Като прибавим към това и описът с условия към него, картинката става в действителност плачевна.

В такава обстановка детето се усеща все по-объркано, усилва се напрежението, а желанието да се развива спада внезапно.

2. Сравнявате го непрекъснато с другите

Това въобще не е вдъхновяващо, има мощен демотивиращ резултат и като цяло би трябвало да отпадне от диалозите ви един път вечно.

Със сигурност го вършиме с концепцията да надъхате малчугана да бъде по-добър и сполучлив, само че по този начин го потискате още повече, тъй като акцентирате върху неуспехите му.

Проблемът е, че това води до ниско самочувствие, което пък е пагубно за развиването на детето.

3. Опитвате да го превърнете в талант

Нека бъдем ясни – прекомерно дребна е вероятността детето да е измежду оня незабележим % гении в света, които са съвършени във всичко.

Ако то да вземем за пример, е първенец по математика, само че няма никакъв интерес към историята или географията, за какво продължавате да го измъчвате да бъде също толкоз положително и по тези два предмета?

Вместо непрекъснато да го критикувате и изисквате от ден на ден и повече от него, по-добре пробвайте да го стимулирате и го похвалете за триумфа му в тези области, в които то в действителност е положително.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР