Като психолог от 6 години работя с майки, сблъскващи се

...
Като психолог от 6 години работя с майки, сблъскващи се
Коментари Харесай

Прегарянето на майката – мит или реалност?

Като психолог от 6 години работя с майки, сблъскващи се със признаците на прегаряне. Прегарянето на майката е резултат от нескончаем продължителен стрес. Статистиката сочи, че 8 от 10 дами, които отглеждат дребните си деца, се оплакват от признаците, присъщи за това положение. 
Прегарянето на майката е положение на психо-емоционално и физическо безсилие, което не изчезва след отмора и изисква поддръжка от близки, а постоянно и от психолог. Този проблем не се изпарява от единствено себе си, нужно е решение.
Факторите, заради които поражда бърнаута, са разнообразни – от стрес вследствие на неочаквана смяна в живота до повишени условия към себе си, обществени стандарти, упования от брачна половинка и други Прегарянето не се случва внезапно. Етапите, през които се развива са:пълно активизиране на сили и запаси (въпреки всичко, не издържате на натоварването и напрежението, пораждат спорове и недоразумения в семейството);натрупване (все повече и повече отмалялост и неспокойствие, по-малко мощ, мама прави всичко автоматизирано, незаинтересованост, меланхолия, хронична отмалялост, самочувствието пада, искаш да се откажеш от всичко и да избягаш на необитаем остров);срив (мозъкът е толкоз изтощен и отпаднал, че всяко малко нещо ви изкарва от равновесие, мъчно е да се контролирате, може да възникне отчуждение от детето, опорите се губят, „ аз-концепцията “ страда. Помощта от психолог е нужна, вероятно плюс медикаментозна подкрепа).Прегарянето на майката е като бомба със закъснител. По-добре е да не се стига до рискова обстановка. Ако забележите някой от следните признаци, имате учредения да се притесните и да потърсите профилирана помощ:
хронична умора;липса на тонус и енергия;апатия, липса на наслада, интерес;безразличие и равнодушие;раздразнителност и безпричинна агресия;постоянна тревожност;нарушения на съня;чести боледувания;загуба на вкус.

Ето и някои препоръки за самопомощ, които можете да опитате:

1. Не забравяйте за себе си, поставете се преди всичко в живота си.2. Спрeте да се борите за купата „ Перфектната майка “, и „ задоволително добра “ е задоволително.3. Започнете да се грижите за себе си (достатъчно сън, положително хранене, извършения, персонално време).4. Потърсете помагачи в развъждането на децата.5. Спрете да се пробвате да отговаряте на упованията и стандартите на другите хора. Очакванията на другите хора не са ваша отговорност.6. Справете се с персоналните си граници.7. Общувайте с значими, значими за вас близки хора, с изключение на членовете на семейството.8. Занимавайте се с творчество, което ви доставя наслаждение. Освободете се от напрежението, изживейте страстите си по природосъобразен метод.9. Потърсете помощ от експерт. Не се поддавайте на отчаянието в сложна обстановка. 
От това какво ще предприемете зависи по какъв начин ще живее вашето дете. Знаете остарялата максима при повреда на борда на самолета – първо слагате кислородната маска на себе си, след това на детето! 
С почитание: Олга Дмитриева, психолог на изтощени майки, арт терапевт, фамилен психолог

Всичко за прегарянето прочетете в Списание 8, бр. 1/2019 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР