Като проблеми индийският премиер Моди посочи и разпокъсването на световната

...
Като проблеми индийският премиер Моди посочи и разпокъсването на световната
Коментари Харесай

Началото на форума в Давос: Индийският премиер видя опасност пред глобализацията

Като проблеми индийският министър председател Моди уточни и " разпокъсването на международната стопанска система ", безработицата, неравенството и неналичието на благоприятни условия.

© Denis Balibouse Още по тематиката
Европа против Тръмп на Световния стопански конгрес в Давос

Европейските водачи се сплотяват в отбрана на мултикултурализма, преди да дойде американският президент с посланието си " Америка преди всичко "
22 яну 2018
Форумът в Давос: Код алено за планетата

Глобалното стопляне и рискът от естествени бедствия ще преобладават пред тематики като терористични закани и миграция на Световния стопански конгрес
21 яну 2018 Глобализацията е под риск, климатичните промени са съществена опасност за планетата, информацията е най-важният актив на света. Това бяха главните послания на индийския министър председател Нарендра Моди, който откри публично Световния стопански конгрес в Давос във вторник. На него ще участват над 3000 политици, предприемачи, хора на изкуството, които показват своята визия за бъдещето на света. Форумът се организира за 47-и път и тази година е под мотото " Изграждане на споделено бъдеще в един фрагментиран свят ", написа The Guardian.

Нарендра Моди е първият министър председател на Индия, който взе участие на форума от 1997 година В речта му имаше три съществени целта:

- международната стопанска система би трябвало да бъде по-приобщаваща;
- нуждата политиците да се ангажират със международен ред, учреден на правила
- реформирането на огромните международни институции, свързани с политиката, стопанската система и сигурността (включително ООН).

Промяната на климата – съществена опасност за планетата

Моди сложи акцент върху климатичните промени и това какъв брой огромна опасност за планетата са те. Според него " светът се е насочил от основано на потребността към основано на алчността потребеление ".
" Ледниците се топят, острови изчезват под водата, в Давос за първи път от 20 години имат проблеми със снега ", разясни той и разкритикува водачите на развитите стопански системи, че не са задоволително солидарни. Всеки приказва за понижаване на излъчванията, само че доста малко страни извършват обещанията си да дават помощ на разрастващите се страни да се снабдят с нужната технология, сподели индийският водач.
Индия има за цел стартирането в употреба на 175 гигавата мощности от възобновима енергийни източници до 2022 година

Глобализацията е подложена на офанзива

" Светът е застрашен от възходящите офанзиви против глобализацията ", съобщи още Моди. " Трябва да приемем, че глобализацията постепенно губи блясъка си ". За това той упреква институциите, основани след Втората международна война, в това число Организация на обединените нации. Структурите и проектите за деяние на тези организации не подхождат на стремежите и фантазиите на човечеството, счита той. Според него сили, които застават зад протекционизма, надигат глава против глобализацията, защото желаят да спрат процеса.

Като проблеми индийският министър председател уточни и " разпокъсването на международната стопанска система ", безработицата, неравенството и неналичието на благоприятни условия. Той също се застъпи за свободен и кротичък свят. Моди насърчи бизнеса да влага в Индия, като се базира на стотиците закони и подзаконови актове, които са били отстранени, с цел да стане стопанската система по-конкурентна. " Вместо администрация, ние ви предлагаме червен килим ", пошегува се той. Но означи, че светът е изправен пред риск от нови мита и безмитни бариери, а двустранните и многостранните търговски договаряния са в застой.

Като друга съществена опасност Моди уточни тероризма. Той споделя, че има изкуствено разграничаване сред " положителния " и " неприятния " тероризъм и подчертава върху тревожния радикализъм на младежите.

Индийският министър председател съобщи още, че през днешния ден данните са най-ценният актив в света. " Ние натрупваме планини с данни. Вече има конкуренция за управление на данните, тъй като се има вяра, че всеки, който може да управлява данните, може да господства света,

Темата на Световния стопански конгрес през 1997 година, когато и за финален път е участвал индийски водач, е " построяването на мрежово общество ". Днес това не е " просто мрежово общество ". Живеем в свят на big data, изкуствен интелект и роботи. Кейт Бланшет, Елтън Джон и Шах Рук Хан получиха награди за обществена ангажираност
Филмовата звезда Кейт Бланшет, артистът и композитор Елтън Джон и боливудският артист Шах Рук Хан бяха наградени на Световния стопански конгрес за действия, насочващи вниманието към правата на индивида. Бланшет получи Кристалната премия на форума за работата си с хора, принудени да изоставен домовете си, бягайки от спорове. Джон получи своето отличие за благотворителната активност на неговата фондацията за битка със СПИН, а Хан - за отбрана на правата на дамите и децата в Индия.
Кристалните награди се присъждат от Световния стопански конгрес на хора на изкуството, съдействали за позитивни промени в обществото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР