Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим

...
Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим
Коментари Харесай

Правителството предлага общ подход в ЕС за цените на газа

Като държавно управление ще вземем всички ограничения, с цел да се оправим с инфлацията. Това съобщи министър председателят Кирил Петков преди началото на днешното постоянно държавно съвещание. Петков акцентира, че високите цени на някои артикули сега се дължат на високите цени на газа и другите горива на международните пазари, поради което европейските страни, в това число България, са набелязали съответни ограничения за справяне със обстановката.

" Европейската комисия одобри за полемика българското предложение, което ще бъде дискутирано от всички страни членки. Страната ни е предложила и понижаване на акциза за горивата. Предложението планува взаимно да закупуваме газа, 27 страни дружно, през един преговорен екип, тъй че да използваме пазарната мощ на Европейски Съюз, с цел да стигнем до едни по-добри равнища. Ако цената, която се контракти, е над 50 евро на мегаватчас, дружно да създадем взаимен механизъм и дружно да понижим тези равнища до 50 евро на мегаватчас, с цел да реализираме по-добри цени за цялата европейска общественост, което ще се отрази и на цените на тока ", разяснява министър-председателят.

Той акцентира, че се разисква и координирано понижаване на акциза за горива. " Ако това се случи, ще можем дружно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата стопанска система ", счита Петков. Премиерът добави, че страните водят и засилен разговор с доставчиците на полутечен газ, с цел да имат различен вид, без значение от развоя на военни спор в Украйна. Като мярка министър председателят означи и нуждата от запълване на газохранилищата у нас до 90% преди идната зима.

Очаква се българското предложение да бъде разисквано в Европейския парламент в четвъртък.

Преди началото на съвещание Кирил Петков напомни още, че в него се чака държавното управление да утвърди удължаването на четирите стратегии за помощта за бизнеса и потребителите, както и повишение на тавана за обезщетенията за бизнеса от 250 на 300 лева поради скъпия ток. За тази мярка държавното управление е планувало 738 млн. лева, означи още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР