Като последна новина от преди часове е решението, което взе

...
Като последна новина от преди часове е решението, което взе
Коментари Харесай

Христо Терзийски, ГЕРБ – СДС: В пъти са се увеличили разходите за ток на общините в област Кюстендил

Като последна вест от преди часове е решението, което взе Енергийната комисия да отхвърли предлагането на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили за цялостно компенсиране на високите сметки за ток на общини, образователни заведения, болнични заведения, обществени домове, молитвени храмове, църкви и джамии. Това съобщи по време на брифинг националният представител от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Христо Терзийски.
Терзийски изясни, че през последните 10-ина дни е провел редица срещи с кметове, общински съветници, представители на разнообразни институции и жители, които са му споделили своите терзания от растящите стремглаво цени и сметки за ел. сила. „ Наистина се обрисува като сериозен проблем и предизвикателство пред общинските управления изплащането на сметките за зимните месеци. За страдание, Енергийната комисия отхвърли това предложение за отплата на тези обществени организации, които всъщност работят и разходват електрическа сила за обществения бранш, в който няма облага, т. е. те не могат да образуват такива цени, които да покрият техните разноски. Както знаете, следва и приемане на бюджета за тази година, а в това време всяка една община разполага със средствата за януари с 1/12 част от бюджета за 2021-ва година “, уточни националният представител.
Той даде и образци: в Община Рила за декември 2020 година разноските за електрическа енергия са били близо 10 900 лева, а за декември 2021 година дължимата сума е към този момент 24 800 лева За детската градина в същата Община разходът за ел. сила за декември 2020 година е бил близо 400 лева, а за декември на 2021 година – разходът е 1 600 лева „ Вече имаме едно нарастване от 4 пъти за разноските единствено на една детска градина. За месец декември 2021 година сметките за ток на Община Дупница са 177 000 лева, а за същия месец през 2020 година – са били 66 000 лева Разходите за горива на обществени служби и учебни заведения също са се нараснали в пъти. За Община Кюстендил фактурата за месец ноември 2020 година единствено за уличното осветяване е била в размер на 36 000 лева, а за същия месец 2021 година към този момент е 70 000 лева, за декември – почти 90 000 лева Наистина е един сериозен проблем, решаването на който не търпи отсрочване. Но ето, че планът на решението, което предложихме, не се приема, няма да бъде и признат. Предстои дебатиране в пленарна зала, с цел да чуем причините да ръководещото болшинство, да чуем и какъв ще е механизмът, който ще предложи Министерски съвет за компенсирането на тези разноски. За всяко мъчно решение обаче, би трябвало да има и управническа воля “, уточни Терзийски.
Относно сметките на битовите клиенти, Терзийски обърна внимание, че в община Кюстендил има много семейства, които се отопляват на газ. „ Има желание да се изплащат някакви обезщетения, само че не е ясно какви. И в зала, и в комисия, народни представители от ръководещото болшинство споделят, че Министерски съвет създава някаква тактика за компенсиране, само че не е ясно каква. Късното решение на този проблем, ще докара до там, че компании и бизнес да калкулират високи цени към този момент в създадените артикули или услуги, тъй че отново пострадали ще бъдат жителите “, съобщи Терзийски. Той разяснява, че таксиметровите водачи също са напрегнат, тъй като цената на метана е над 4 пъти увеличена, а те употребяват главно метан.
„ Наистина би трябвало да се помислят съществени, работещи ограничения, които да не вземат решение на парче този проблем “, безапелационен бе националният представител. „ Ще се освободят хората от заплащането на една такса за детска градина, само че в това време Общината би трябвало да поеме всички останали разноски - за заплати, за отопление, за храна. Това за нас е неработещ метод “, разяснява той.

Терзийски изясни още, че бюджетът залага над 8 милиарда в разходната част, т. е. висок недостиг и, съгласно финансисти, това наливане в бюджета може да докара единствено до инфлация. „ Ние не виждаме планове и процедури, които да са почнали, тъй че да могат в границите на този бюджет да се усвоят тези пари и да се разходват по метод, който да докара до постигането на съответни цели. Обяви се, че лятото ще има актуализация на този бюджет “, добави още националният представител от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

M. Иванов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР