Като недопустима намеса и натиск на политик в работата на

...
Като недопустима намеса и натиск на политик в работата на
Коментари Харесай

Реалност или мит е политическото влияние върху независимите регулатори

Като " неприемлива интервенция и напън на политик в работата на самостоятелен орган - Комисия за защита на конкуренцията " регулаторът дефинира думите на Кирил Петков, който прикани актуалният състав на самостоятелния по закон регулатор да не взема решение за придобиването на „ Булсатком ” от United Group.

Припомняме, че думите на съпредседателя на „ Продължаваме Промяната ” идват седмица след станалата обществено притежание среща сред Петков и Спас Русев , който стои зад „ Булсатком ” . Темата провокира и вълна от реакции към въпроса дали това е политически напън над Комисията и има ли връзка сред изявлението на Петков и срещата му с предприемача .

На ексклузивен брифинг съпредседателят на Политическа партия прикани Комисията за защита на конкуренцията да не взема решение за придобиването на „ Булсатком ” от United Group.

„ Ако това е правилно, че на следващия ден Комисия за защита на конкуренцията ще утвърди договорката сред United Group и „ Булсатком ” – това доста ни тормози ”, сподели Петков. Запитан за какво повдигат казуса с управлението на Комисията в този момент, в случай че управлението ѝ е с изминал от дълго време мандат, той уточни: „ Точно по този начин - не би трябвало да чакаме нито ден повече ”.

След изявлението на Кирил Петков  United Group излезе с официална позиция:
 NOVA

 NOVA

 NOVA

 NOVA

Комисия за защита на конкуренцията излезе с позиция по случая:


 

 NOVA

 NOVA

Изказването на съпредседателя на „ Продължаваме Промяната ” предизвика реакции и в коридорите на Народното събрание -  позволена ли е намесата на политик в работата на самостоятелен по закон регулатор и има ли връзка изявлението на Петков със срещата му с предприемача Спас Русев преди седмица.

Вчера от ПП-ДБ обявиха, че още през днешния ден ще предизвикват незабавни срещи в ръководещото болшинство на тематика „ Регулатори ”, защото по думите им са нужни незабавни промени в управленията и съответно - в това на Комисията за защита на конкуренцията. Такива диалози до този миг обаче не са се състояли. Това оповестиха от ГЕРБ и от Движение за права и свободи.

 


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше безапелационен , че политически партии не би трябвало да разясняват решенията на самостоятелни регулатори. Същата позиция показа и ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. От опозицията, в лицето на „ Възраждане ”, бяха по-остри в рецензиите си.

„ Аз, като водач на политическа партия, няма да разясня решение на самостоятелен регулатор преди да е взето. Както и през вчерашния ден ви споделих, всеки политически водач може самичък да взима решения, дружно с неговата партия, какво да разяснява и какво не ”, сподели Борисов.

„ Аз считам, че е неприемливо да се бъркаме в регулаторите. Реално политиците нямаме работа там ”, сподели Делян Пеевски.

„ Изявлението от страна на някои представителите на ръководещата коалиция - ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ, че това са самостоятелни регулатори, в действителност не дава отговор на истината. Всички ние знаем, че по този начин наречените самостоятелни регулатори се контролират от ръководещите. Тази загадка среща в действителност към този момент е явно очевидна. Тук можем единствено и само да кажем едно огромно отлично на журналистката, която го е направила, тъй като повярвайте, такива срещи стават непрекъснато на всички места. Друг е въпросът, че надалеч не всички от тях са обществени. Очевидно е, че има някаква връзка, явно е, че по някакъв метод се пробват да излязат от обстановката, само че това е след дъжд качулка ”, сподели водачът на „ Възраждане " Костадин Костадинов.

„ Така ще бъде, до момента в който се схванат и намерят на всеки място под слънцето. Цитирам техен представител. Става въпрос още веднъж за битка за наместване на постове и никога за мисъл тези регулатори обективно и действително, по закон да контролират икономическите и финансовите връзки в страната. Що се отнася до изявлението за Комисия за защита на конкуренцията е неприемливо ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ По принцип, регулаторите би трябвало да бъдат изменени час по-скоро, така като забавянето към този момент е много съществено ”, сподели Владислав Панев от ПП-ДБ. Той не разяснява срещата сред Кирип Петков и Спас Русев.

„ Относно Комисия за защита на конкуренцията, още не сме видели решението им във връзка договорката ”, сподели Панев. Той обаче не знаел за какво е имало коментар авансово, преди да има решение за договорката.
Темата разяснява и министър председателят Николай Денков, който е в Брюксел за съвещание на Европейския съвет.

„ Нека да разделим разискванията в две направления. От една страна фактически има доста регулатори, които са с изминал мандат. Знаете, че търсим механизми за смени с качествени фрагменти. Така че явно има известно напрежение и към самите регулатори в общ проект. В съответния случай по-скоро би трябвало да се гледа обосновано ли е решението и какви са причините - и от едната, и от другата страна ”, сподели Денков.

Освен че ръководещото болшинство към момента не реализира консенсус за регулаторите, подобен се оказва, че няма и за ротацията. ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи са на друго мнение за това какъв брой министри би трябвало да бъдат заменени. Разговорите тепърва предстоят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР