Като много положително се възприема посещението на премиера Бойко Борисов

...
Като много положително се възприема посещението на премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Военноморски координационен център е необходим, дори закъснял

Като доста позитивно се възприема визитата на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати. Особено значим е подписаният документ - рамката за стратегическо партньорство в идващите 10 години, където е дефинирано разбирането за стратегическо партньорство сред България и Съединени американски щати. И там са включени всички съществени съставни елементи на едно съществено и задълбочено стратегическо партньорство. Това сподели пред БНР проф. Румен Кънчев от Евро-атлантическия център за сигурност по отношение на подписания документ при визитата на българската делегация в Белия дом.

,,Светът се движи към триполярност, доста по-сложен от двуполярния свят, с всеобщо превъоръжаване - изключително с нуклеарно оръжие и с високотехнологично оръжие. В този подтекст сигурността е доста значима. Съединени американски щати са водеща страна в региона на сигурността и защитата и е доста значимо с подобен съдружник да имаме стратегическо партньорство'', сподели проф. Кънчев.

Георг Георгиев за срещата Тръмп-Борисов: България съумява да осъществя политически контакти на най-високо ниво

Експертът посочи, че в документа се слага акцент на модернизацията на българските въоръжени сили.

Проф. Кънчев разяснява, че евентуално зад обявения Военноморски координационен център във Варна се има поради военно командване, което е належащо, с цел да координира дейностите на страните от НАТО в този район - Румъния, Турция и България - и на другарските на НАТО страни, каквито са Грузия и Украйна.

,,Според мен построяването на този център е закъсняло ", сподели още той и добави, че евентуално Русия ще резервира релативно неутрална позиция по този въпрос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР