Като мандатоносител ще положим всички усилия да има правителство. Няма

...
Като мандатоносител ще положим всички усилия да има правителство. Няма
Коментари Харесай

Вигенин: Неефективно е да предложим Нинова за премиер, няма да върнем предварително папката

" Като мандатоносител ще поставим всички старания да има държавно управление. Няма да върнем досието авансово. Третият мандат е финален късмет в границите на този парламент, в изискванията на рецесия, инфлация и война България да има държавно управление ". Това заяви пред Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, откакто стана ясно, че третият мандат ще бъде връчен точно на социалистическата партия.

" Аз избирам да имам вяра, че това е резултат на деликатен разбор коя групировка има максимален късмет да сформира държавно управление. Надявам се това да е по този начин. Президентската институция не трябва да взима решения на база кого харесва или не харесва. Някои споделят, че президентът не желае държавно управление, а желае да ръководи още 5 месеца. Президентът по Конституция не би трябвало да ръководи ", акцентира зам.-председателят на Народното събрание като отговор на въпрос за хода на президента.

Според него в последните месеци е имало прекалено много празно говорене и поръчки.

" Това усещане, че " Демократична България " е могла да образува нещо към себе си, може да е част от фоновия звук в българската политика. Когато се връчва мандатът, то това е на база деликатен разбор ", уточни Вигенин.

На въпрос дали водачът на партията Корнелия Нинова ще бъде претендентът за министър председател, Вигенин отговори следното:

" Не мисля, че бихме били ефикасен мандатоносител, в случай че предложим Корнелия Нинова за министър председател. Не сме обсъждали такива въпроси ".

Стъпките пред социалистите

" Не бива да слагаме каруцата пред коня. Да вървим стъпка пред стъпка. Нека бъде връчен мандатът. Ще съберем Националния съвет на Българска социалистическа партия, с цел да преценим кое по-различно можем да създадем, с цел да бъде сполучлив опитът за сформиране на държавно управление. Тогава ще решим с кого ще приказваме. От в този момент е ясно и го обявихме в предходните дни - ние ще се опитаме да извадим общите неща и да оставим в страни проблематичните неща за последваща полемика ", изясни представителят на Българска социалистическа партия.

Зам.-председателят на Народното събрание разяснява, че Националния съвет ще вземе решение дали партията ще беседва с ГЕРБ.

" Аз съм уверен, че в случай че има политическа воля за държавно управление, ние ще намерим компромис. Ако няма воля, а то ще стане ясно доста бързо, няма смисъл да се впускаме в тези диалози по съответни политики ", добави той.

Вигенин изясни, че от Българска социалистическа партия избират политически кабинет, само че всичко ще се реши след диалози: " Като човек, който умее да чете знаците в Народното събрание. Всички без една групировка споделят, че желаят да има държавно управление, само че дейностите им демонстрират, че се готвят за избори. Принципният и значим въпрос е да се получат гаранции, че задоволително партии желаят държавно управление - това ще смъкна напрежението ".

Той уточни, че Българска социалистическа партия е имала разминавания с политики на служебния кабинет:

" Някои от тях са основни - не беше препоръчан бюджет, не бе дадена опция за нарастване на приходите, партидата самолети, военната помощ за Украйна. Ние не можем да продължим тази политика ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР