Като изключително успешно бе определено първото въобще официално посещение на

...
Като изключително успешно бе определено първото въобще официално посещение на
Коментари Харесай

Рияд и София с големи планове да отпушат бизнес потенциала си

Като извънредно сполучливо бе несъмнено първото изобщо публично посещаване на български министър председател и държавна делегация в Рияд от членовете на кабинета на Бойко Борисов, съпътстващи го в Саудитска Арабия. Визитата завършва в четвъртък с обещания за работа по потреблението на големия неизползван бизнес капацитет на връзките сред двете страни и възможни огромни вложения от страна на Рияд в българските туризъм, земеделие, високи технологии и роботика. Страните се дадоха обещание съдействие в региона на енергетиката и въздушния и морски превоз, както и в битката против тероризма и неговото финансиране.

Резултатите от визитата се чака да станат ясни идната година, за когато България възнамерява да отвори посолство и комерсиална работа в Рияд, а за посещаване у нас са поканени основни министри на Саудитска Арабия. Надеждите на българското държавно управление са да успее да притегли интереса на Фонда за обществени вложения на Саудитска Арабия, който разполага с активи за 2 трилиона $ и има портфолио от почти 200 инвестиции със личен капитал, разпределяне на заеми или гаранции. До момента посредством този инструмент Кралството е финансирало редица водещи компании в Азия и Европа, а през май т. година, по време на визитата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Рияд, бяха оповестени вложения за 40 милиарда $ оттатък океана.

Българско посолство в Рияд отваря порти през 2018 година

Външният министър на Саудитска Арабия Адел бин Ахмед Ал-Джубейр заречен на българската си колежка Екатерина Захариева подпомагане за намиране на парцел за разполагането на българска дипломатическа задача в Рияд през първата половина на 2018 година

" Първоначално евентуално ще наемем постройка. Обсъждахме разновидности и да заменяем благосъстоятелност, защото и Кралството неотдавна отвори посолство в София и е наело сграда”, съобщи министър Захариева, представена от държавната пресслужба.

“На политическо равнище имаме положителни връзки, само че със напълно неосъществен капацитет. Разбрахме се у нас да пристигна бизнес делегация, с цел да видят опциите за вложения. Знаете, че имат проект от предходната година да диверсифицират капиталовите си планове и да търсят инвестиции във всички сфери ", добавя Захариева.

Тя рекламирала пред Ал-Джубейр страната ни с това, че България има най-вече ИТ експерти на глава от популацията в Европа, с развиването на фармацията, електрониката и стартъп фирмите, към които има огромен интерес за финансиране от целия свят. “Всеки четвърти съставен елемент на вашия автомобил е създаден в България”, показала тя пред сътрудника си.

Той на собствен ред споделил, че вижда доста благоприятни условия за вложения, " изключително във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието”. Те ще бъдат проучени от Фонда за обществени вложения.

Съвместна битка с тероризма

Двамата първи дипломати са разискали и редица районни въпроси и проблеми от интернационалния дневен ред, като сложили акцент върху сигурността и битката с тероризма. България и Саудитска Арабия са сътрудници във водената от Съединени американски щати Глобалната коалиция за противопоставяне на ИДИЛ, като страната ни оказва поредна поддръжка за интернационалните старания за секване финансирането на тероризма и попречване прекосяването на непознати бойци към региони на спор. " Те имат положителни експерти и построена система, която работи. Обсъдихме подписването на съглашение за продан на информация в тази област, с цел да бъдем по-ефективни в битката с тероризма ", добави министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Домакините са показали интерес и да влагат в 5-звездни хотели в България и желаят да вземат участие интензивно с инвестиции в страната ни. " Държавата ви има огромен капацитет освен за вложения в туризма, само че и във всички браншове на стопанската система “, декларирал принцът на Саудитска Арабия и ръководител на Комисията по туризъм и национално завещание на страната Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Той допълнил, че страната му промотира България като атрактивна туристическа дестинация.

Принцът към този момент бе на посещаване в България предишния октомври, когато бе подписан меморандум за съдействие в региона на туризма. " През предходната година броят на визитите на жители от Саудитска Арабия в България бележи растеж от 78% по отношение на 2015 година Регистрирано е и съществено нарастване на пътуванията на българи в арабската страна “, декларирала Ангелкова. Двамата още веднъж разискали опцията за взаимно разпространение на културни и исторически забележителности и обмяна на опит в маркетингови планове и реклама в туризма.

Интерес за инвестиции и в курорти

С моите сътрудници се разбрахме за спомагателни вложения в бранша и то освен в хотели с висока категория в столицата, а и в зимните и летните ни курорти, сподели министър Николина Ангелкова. Саудитците се интересуват от нашия опит в занаятчийството и в работата с културното завещание, добави тя. Ще подготвим и туристически конгрес в Рияд идната година. По концепция на престолонаследника принц Мохамед бин Салман ще работим и за основаване на връзки сред туроператорите на двете страни, изясни още българският министър на туризма.

Заедно с откриването на посолство, в Рияд ще проработи и работа по търговско-икономическите въпроси. Това са се разбрали заместник-министрите на стопанската система Александър Манолев и Абдулазиз Ал Рашид. Двамата обрисували като изключително значими тематики за съдействие и обмяна на опит насърчаването на младежката претовареност и основаването на предпоставки за диверсификация на стопанската система.

Манолев се договорил със зам.-министъра на търговията на Саудитска Арабия Мажед Ал Бауарди да се сътвори в идващите месеци смесена комисия по икономическите въпроси сред двете страни, която да се утвърди като конгрес за действен разговор сред двете страни в областта на стопанската система. Манолев подчертал върху стратегическото географско състояние на България и опцията да предложи най-близка локация за достъп на саудитски компании до единния европейски пазар.

Български компании желаят да строят ВЕИ в Саудитска Арабия

Обсъдени са били и опциите български компании да вземат участие в планове за инженеринг и създаване на възобновими енергийни източници в Саудитска Арабия. Сред секторите от съвместен интерес бяха посочени и осведомителните и информационните технологии. Големи вероятности има и в региона на строителството - все още в Саудитска Арабия се осъществят огромни инфраструктурни планове, в които могат да вземат участие български компании като реализатори и подизпълнители, показват от Министерския съвет.

Подписването на съглашение сред Българската организация за вложения и Агенцията за вложения на Саудитска Арабия е било контрактувано на среща на Манолев с шефа на организацията инж. Ибрахим ал Омар. Омар поел ангажимент организацията да се включи в организирането на бизнес конгрес сред двете страни през идната година, както и за подпомагане при интерес от страна на български компании за присъединяване в планове в Саудитска Арабия.

Възможност за доставяне на тамошни ферми с наши фуражи

Земеделските министри на двете страни Румен Порожанов и Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли са подписали съглашение за съдействие в селското стопанство като са обрисувани големи опциите в региона на отглеждането на животни и рибарството.

Днес имахме срещи с представители на огромните компании на Саудитска Арабия в земеделието, уточни Порожанов, представен от Българска телеграфна агенция. В страната има две огромни ферми за крави - едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които се нуждаят от изхранване, тъй че има благоприятни условия за положителни връзки, счита той.

Убедени сме, че това беше доста сполучливо посещаване, исторически значимо за България, сподели министър Ивайло Московски. Днес имахме срещи в комерсиалната камара на Саудитска Арабия и с сътрудниците запознахме представителите на бизнеса с опциите за вложения в България и присъединяване в концесионната стратегия на бългжарското държавно управление, посочи Московски. Решихме да подготвим съглашение за съдействие в региона на въздушния и на морския превоз и идващите месеци ще образуваме работни групи за подготовката на документа. В Рияд също се прави план за създаване на метро и това дава опция на наши компании да се включат в него, добави транспортният министър.

Мисля, че има задоволително позитивни сигнали за връзките сред България и Саудитска Арабия, уточни Симеон Саккобургготски, който бе почетен посетител на делегацията и евентуално неговите връзки с кралската фамилия в Саудитска Арабия стоят в дъното на организирането на историческата държавна аудиенция.

Фактът, че България е в Европейския съюз, е доста значим, само че има и други допирни точки, а Саудитска Арабия е значима за района и може да помогне на България, добави Сакскобургготски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР