Като инвестиционна банка на Apple Goldman Sachs събра десетки милиарди

...
Като инвестиционна банка на Apple Goldman Sachs събра десетки милиарди
Коментари Харесай

Банката на Уолстрийт дава заеми за iPhone

Като капиталова банка на Apple Goldman Sachs събра десетки милиарди долари за софтуерната компания. Сега банката желае да обслужва клиентите на компанията от Купертино при покупката на нейните артикули, оповестяват източници на WallStreet Journal.

Goldman Sachs договаря за опцията да предлага финансиране на купувачите на смарт телефони, часовници и други скъпи джаджи на Apple. Така потребителите, искащи да си купят 1000-доларовия iPhone X, могат да го създадат с заем от банката, вместо да разчитат на кредитни карти, които нормално са с по-високи лихви.

Ако стане факт, партньорството ще бъде огромен удар за Банката на Уолстрийт, която се пробва да развие своето потребителско банкиране. Макар да е e доста по-известна като първокласен консултант на корпорациите и държавните управления, Goldman се насочи и към банкирането на дребно и елементарното кредитиране като източници на напредък, откакто някои от обичайно мощните й страни, като търговията, регистрират спад.

 Apple записа рекордна в корпоративната история облага за тримесечие
Никога друга компания не е печелила толкоз единствено за три месеца

Цената на акциите подскочи след представянето на финансовия доклад

През 2016 година компанията започва Marcus, онлайн заемодател, който оказва помощ на хората да рефинансират задълженията си по кредитни карти. В момента тя построява бизнес, който ще предлага на място заеми на купувачите при разплащане, за да ги направи свои клиенти.

През 2017 година потребителите са създали покупки за над 200 милиарда $, употребявайки кредитни карти, свързани с търговци на дребно или заеми на място. Около 80 милиарда $ от тях са изхарчени за скъпи артикули като мебели и електроника, чието погашение лишава месеци, трупайки спомагателни лихви и затруднявайки месечните бюджети на купувачите.

С предлагането на нисколихвен заем, Goldman се надява да в профил част от този бизнес. Банката начислява 12% рента върху междинните си заеми на онлайн кредитора Marcus. Кредитните карти начисляват над 20%, без да се броят спомагателните такси.

 Apple пуска нов на ниска цена iPhone
Apple пуска нов на ниска цена iPhone

Той ще е с новата операционна система iOS 11

Партньорствата с огромните търговци на дребно като Apple са основни. Те могат да доведат милиони клиенти, които банката мъчно ще откри сама. Goldman към този момент ще финансира покупки, вариращи от почивки и обзавеждане на дома до разноски за дентални услуги.

Банката ще стартира да предлага заеми, сходни на сегашния си артикул Marcus, само че изследва опцията за прибавяне на обичайни кредитни карти, свързани с търговци на дребно.

През 2015 година Apple стартира стратегия с районната банка Citizens Financial Group, в която клиентите заеми с 0% рента за ъпгрейди на iPhone и варианти с по-висока рента за покупки на други устройства. Goldman договаря да взе участие под някаква форма в програмата за ъпгрейд на смарт телефоните.

 Apple реже на половина производството на iPhone X
Apple реже на половина производството на iPhone X

Доставчиците на компанията от Купертино ще изгубят милиарди долари

Програмата стартира, защото доставчиците на безжични услуги понижават дотациите за iPhone. Тя разрешава на клиентите да си купят iPhone с 24-месечен лизинг, имайки право да си купят нов модел откакто са създали 12 вноски. Тази тактика задържа клиентите, които нормално се връщат за най-новите модели.

Програмата за ъпгрейд придобива все по-голямо значение за Apple, защото високата цена на устройствата й постоянно шокира купувачите. Запитан за достъпността на новия iPhone X, изпълнителният шеф на Apple Тим Кук зяви, че смарт телефонът си заслужава парите и коства колкото " няколко кафета на седмица ".

Влизането на Goldman в бизнеса с заеми на място ще я изправи против финансовите стартъпи, които отпускат заеми на онлайн купувачи и финансират домашни поправки и избрани медицински процедури.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР