Категорично в България няма индикатори за каквато и да е

...
Категорично в България няма индикатори за каквато и да е
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Произвеждаме зърнени култури много повече, отколкото консумираме

Категорично в България няма знаци за каквато и да е продоволствена рецесия. Ние произвеждаме изключително зърнени култури доста повече, в сравнение с консумираме и днешните артикули са постоянни , няма нарушаване в пазарната верига изцяло, само че цените пораснаха. Това сподели пред публицисти в Асеновград служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той разгласи, че приветства мярката за нулева ставка на Данък добавена стойност във връзка с хляба , тъй като по думите му това е извънредно български артикул по цялата верига и тя би трябвало да остане, " тъй като нямаше намаляване на цените, само че нямаше и такова повишаване за което всички си мислеха ". Според него би трябвало да се внимава с данъчните ставки и би трябвало да има доста сериозен резултат на последействието. 

С развиването на военните дейности в Украйна не може да се предвижда пазарът на цените твърдо като очакване, добави Гечев и акцентира, че пазарът се движи " в действителност необичайно ", само че не чака пшеницата и слънчогледът да нарастнат кой знае какъв брой доста. Друг е въпросът по повод към този момент на модифицираните артикули, сподели министърът.

Той акцентира, че слънчоглед има задоволително доста като количества, само че има и затруднена търговия и проблеми с реализацията, защото са се застъпили остарялата и новата годишна продукция. Министърът посочи, че половината от слънчогледа, който е влезнал в Европа, се намира в България. В тази връзка Гечев чака преработвателите да усвоят по-големи количества. Има обаче мъртвило във връзка с търсенето и това води до разлика на действителната търговия в България и на борсата, и сякаш пазарът е много съществено нерешителен - няма заявяване на огромни количества до Нова година и се надяваме това да се отпуши, сподели още земеделският министър.

По думите му директно цената на създадената продукция зависи от доста фактори - торовете и горивата са двата най-големи съставния елемент, цените на които пораснаха в пъти. Освен това, добави Гечев, за зърнените и маслодайните култури не е имало в допълнение подкрепяне тази година, както при другите браншове и това слага в усложнение целия бранш. 

По отношение цената на олиото, Явор Гечев чака това да е пикът и се надява тя да се намали с по-масовата преправка на новата годишна продукция и на наличностите, които има. Той напомни, че Министерството на земеделието няма принадлежности, с които да въздейства на пазара. 

За повишаване на цените на млякото и млечните артикули земеделският министър сподели, че това е един от проблемите въобще в Европа, само че тези цени не могат да компенсират загубите на земеделските производители. И тук към този момент е нежен салдото сред рационалната цена, която може да заплати потребителят, а от другата страна е запазването на сигурността и нефалирането на земеделските производители, счита той.

Министърът на земеделието Явор Гечев откри нов административен център на Общинска работа " Земеделие " в Асеновград, която обслужва и община Лъки. По-късно министър Гечев се срещна със аграрни производители, а на диалога участваха и представители на общинските аграрни служби от региона. По данни на Ангел Личев, шеф на Областна работа " Земеделие " - Пловдив, бенефициентите в региона са към 700 аграрни производители, измежду които има няколко аграрни кооперации и огромни земеделци. По думите му те влагат в развъждането на пшеница, ечемик, лозя, зеленчуци и други.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР