Категорично съм за системата бонус - малус в гражданската отговорност.

...
Категорично съм за системата бонус - малус в гражданската отговорност.
Коментари Харесай

Адвокат: Конфискуват хубавите коли от водачите, за да ги дават на държавната администрация

Категорично съм за системата " бонус - малус " в гражданската отговорност. От години призоваваме да се вкара добре работещ и изчислен подобен модел. Правени са такива оферти, само че там ставаше въпрос за десетилетия без нарушавания, с цел да се върнеш на нулата. Не беше добър метода.

Това разяснява пред Нова тв адвокат Илия Тодоров. 



Сега има друго предложение, съгласно което човек като си сменя застрахователя, досието му ще го следва. Но има още неща, които би трябвало да се изчистят, като това какво ще води до " малос " и какъв тип щети ще се регистрират, уточни той.

В предлагането, което беше пуснато за публично разискване, системата "
бонус - малус " е обвързана единствено с предявените искания за погашение на компенсации, т.е. вреди. Това е следващото нещо, което ме кара да мисля, че зад ПТП-ата, зад пътната сигурност и зад всичко останало още веднъж се крие нещо напълно друго. Както зад отнемането на колите ни беше казано, че се прави за прекъсване на пияните и дрогираните. А на финала се оказа, че се прави, с цел да се изпълни държавната администрация с коли, тъй като иззетите коли изобщо не се продават, с цел да влизат парите във фонд Пътна сигурност. Продават се старите трошляци, а хубавите коли се лишават и се дават на държавната администрация. Което извънредно доста загрози първичната концепция, коменитра Елица Буенова, юрист на потърпевши в произшествия. 

Тук се получава същото. Планират една "
бонус - малус " система, която се обвързва единствено със вредите, т.е. в полза на бюджета единствено на застрахователните компании, изясни тя. 

В законопроекта за тази система няма обязаност на застраховката с нарушаванията на пътя и наказванията, единствено вреди има в него, уточни тя.

Мис Силикон може 150 000 пъти да кара с 250 км/ч и да направи една злополука като на Семерджиев и тя като незаведе вреда, няма да има висока цена на гражданската отговорност, изясни още тя. 

Парите от по-високите цивилен отговорности няма да отиват в бюджета за пътна сигурност или пътища, те ще отиват в бюджета на застрахователите, уточни юристът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР