Кaтeгopичнo пpoтив административното yвeличaвaнe нa минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa от началото

...
Кaтeгopичнo пpoтив административното yвeличaвaнe нa минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa от началото
Коментари Харесай

Работодатели се обявиха срещу вдигане на минималната заплата

Кaтeгopичнo пpoтив административното yвeличaвaнe нa минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa от началото на 2022 година се оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Работодателската организация популяризира предложенията си за Бюджет 2022, който би трябвало да бъде направен от служебния кабинет, само че няма огромна изясненост дали до края на годината ще има работещ парламент, който да го одобри.

Служебният финансов министър Валери Белчев към този момент разгласи, че се обмисля покачване на минималната заплата от 1 януари, само че не уточни контретна сума. Синдикатите желаеха най-ниското месечно заплащане да скочи от сегашните 650 лева на 700 лева. 

АИКБ поддържа политика за растеж на приходите, учредена на ясна обязаност с продуктивността на труда и при градивен обществен разговор, като предлага договарянето на минималните работни заплати да се прави на браншово ниво от представителните организации на работодателите и на служащите и чиновниците, показват от работодателската организация. Според нея атодминистративно нарастване на МРЗ, на класовете и на минималните осигурителни доходи при  " несъответстваща "  икономика и производителност на труда ще доведат до „ посивяване “ на трудовите правни отношения, до понижаване на заетостта и неспособност за в допълнение повишаване на Брутният вътрешен продукт. " Още повече, че МРЗ в България сега е достигнала 60% от междинната стойност на работната заплата, което е съгласно рекомендациите на Европейска комисия ", показват от АИКБ.

Според бизнеса не би трябвало да се подвига и оптималния застрахователен приход - най-малко до момента, в който междинният застрахователен приход в България не доближи 1500 лева От АИКБ приканват размерът на оптималния застрахователен да се фиксира на двукратния размер на междинния застрахователен приход за страната, с цел да има по-голяма прогнозируемост за компаниите. В момента таванът, до който се начисляват осигуровките за пенсия и здраве е 3000 лева, до момента в който междинният приход за страната е към 1200 лева Синдикатите упорстват таванът да се завиши до 3600 лева, което възмути някои браншове с високоплатена работна ръка като ИТ бранша.

Работодателите упорстват и следващата година в бюджета да има планувани средства за мярката за опазване на заетостта 60/40, която да смекчи повишаването на безработицата и да предотврати отчасти закриване на работни места. Друга мечтана помощ е частично финансиране на непрекъснатите разноски на предприятия със спад в приходите от продажби над 30 % по отношение на 2019 година, както компенсиране на предприятия за рекордните цени на тока и природния газ, които се чака да останат високи до пролетта.

В стратегически проект АИКБ моли за разработване на непрекъснато настоящо антикризисно законодателство за поддръжка на заетостта, приходите и ликвидността в българската стопанска система. То би трябвало да се задейства автоматично при настъпване на непредвидени бедствия и рецесии, които може да доведат до повишаването на безработицата.

За поредна година работодателската организация упорства за унищожаване на класовете прослужено време към заплатите на служащите и чиновниците, както и платения годишен отпуск във компанията по време на майчинство. Бизнесът също напомня остарялото си искане първите три дни от болничния да се поеме от Национален осигурителен институт, вместо да са за сметка на работодателя.

 

АИКБ упорства да бъде възобновена справедливостта и да бъде спряно разрушаването на пенсионно-осигурителната система, като бъде прекратено увеличението на размера на минималната пенсия, откъснато от действителните планове. Нещо повече - би трябвало да бъде отстранен институтът на минималната пенсия и размерът на пенсията би трябвало да се дефинира само съгласно осигурителния принос на лицето, а подпомагането на нуждаещите пенсионери с ниски пенсии да е задача на системата на общественото подкрепяне.

По закон Министерският съвет би трябвало да внесе плана на държавния бюджет в Народното събрание не по-късно от два месеца преди началото на бюджетната година. Поради неналичието на парламент служебното държавно управление няма къде да внесе Бюджет 2022. Дори след изборите на 14 ноември да остава към месец за гласоподаване на бюджета, то не е сигурно дали парламентарното болшинство в бъдещото Народно заседание би припознал целите и политиките, заложени от служебно държавно управление, показват от АИКБ.

Конституцията на Република България регламентира, че при липса на признат и обнародван Държавен бюджет за идната година работи и се изпълнява бюджета за миналата година до приемането и обнародването на нов бюджет. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР