Катедра Славистика“ във Филологическия факултет на Великотърновския университет Св. Св.

...
Катедра Славистика“ във Филологическия факултет на Великотърновския университет Св. Св.
Коментари Харесай

Литературни творци от Сърбия гостуват във ВТУ

Катедра „ Славистика “ във Филологическия факултет на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “ е хазаин на няколко културнообразователни прояви, свързани с гостуването на литературни създатели от Сърбия, членове на Сръбското литературно сдружение.

За връзките и за актуалните връзки сред двете прилежащи култури приказваха Стана Димич Скочаич от град Ниш, известна деятелка на културата и авторка на поетични книги, Зоран Пешич Сигма – стихотворец и основен редактор на нишкия книжовен сборник „ Градина “ и Кайоко Ямасаки, професорка по японистика в Белградския университет, славистка и поетеса на сръбски език. Гостите прочетоха свои произведения, а преводите им на български език бяха показани от студенти, учещи сръбски и хърватски език.

След края на полемиката със студентите гостите организираха среща с Ректора проф. доктор Христо Бонджолов.
Професор Ямасаки ще управлява и уъркшоп на японски език пред студенти от компетентност Японистика. Гостуващите създатели ще имат и работни срещи с представители на културни институции във Велико Търново. Програмата се реализира по рамковия план на ВТУ „ Центрове и периферии на Балканите “, а подготовката на студентските преводи и участия е координирана от лектора по сръбски език във ВТУ Сава Стаменкович, от гл.ас. доктор Валентина Седефчева, учител по сръбски език и южнославянски литератури и от преподавателите по японски език и литература.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР