Катастрофата на батискафа Титан е официално потвърдена. Причините са известни.

...
Катастрофата на батискафа Титан е официално потвърдена. Причините са известни.
Коментари Харесай

“Няма шанс за оцеляване”. Какво послание оставиха изследователите на “Титаник”

Катастрофата на батискафа " Титан " е публично доказана. Причините са известни. Въпреки това, както в тази ситуация с злополуката на самия лайнер, редица странности и съвпадения съпътстват трагичния случай.

" Никой не може да бъде избавен от такава дълбочина "

На 22 юни устройството за дистанционно управление на бреговата защита на Съединени американски щати откри на дъното фрагменти от дълбоководния транспортен съд “Титан ”, връзката с който беше прекратена пет дни по-рано. И петимата на борда бяха оповестени за мъртви.

Сред тях е Стоктън Ръш, създател на “ОушънГейт ”, която провежда гмуркането. Останалите са известни откриватели на океана и милиардери туристи.

Малцина имаха вяра в щастливия край. " От самото начало беше ясно, че са обречени. Говоренето за допустимо избавяне бяха празни приказки. От такава дълбочина от четири километра никой в никакъв случай не е спасявал никого в историята. Имаше късмет да оцелеят, в случай че бяха изпуснали баласта и сами изплували на повърхността ”, изяснява сценаристът на морски пейзажи капитан първи сан Владимир Шигин.

Въпреки това американските чиновници и медиите се надяваха на знамение. Кислородни ресурси бяха за 96 часа. Свършиха в четвъртък. Когато изчисленото време изтече, имаше известия, че хората на борда могат да удължат този интервал. Например, в случай че са спали през множеството време.

Всъщност по това време и петимата бяха от дълго време мъртви.

Не е най-лошият метод да умреш “

" Титан " към този момент се е спускал към мъртвия лайнер. Всеки път апаратът се управляваше от Пол-Анри Нарджоле. Ветеран от френския флот, рекордьор по брой гмуркания до дъното на океана - в това число до мястото на злополуката на Титаник.

В изявление той беше шеговито запитан: какво ще стане, в случай че се блъснат в известните остатъци? Усмихвайки се, Нарджоле разказва тъжна картина: когато оборудването изгуби надзор и потъне на дъното, екипажът ще има пет дни за избавяне. " Вярно, никой не може да помогне. Няма да има вода, храна, кислородът ще свърши. И гибелта ще пристигна по-рано от студа. Температурата на водата е три до четири градуса ”, сподели морякът.

Според французина " това не е най-лошият метод да умреш ". „ Просто ще заспиш и няма да страдаш “, изясни той.

В реалност се оказа друго. Подводницата не устоя на натиска на огромна дълбочина и в действителност „ избухна от вътрешната страна “.

Но гибелта е била в действителност немъчителна. Защото идва мигновено. Въпреки че преди гибелта на екипажа да е било мъчно.

„ Повече от евентуално е, когато са се сблъскали с компликации, те са се пробвали да изтърван баласта, с цел да се повдигнат на повърхността ", допуска океанологът Робърт Балард, откривателят на останките на Титаник. „ Но не са съумели. Силата на детонация е мъчно да си я представим ”, добавя той.

Трябва да се означи, че съгласно инструкциите е належащо да се отърват от баласта на “Титан ” посредством разлюляване на кораба от членовете на екипажа. И това не е единствената чудноватост в структурата.

Например в мрежата видяха, че устройството се ръководи благодарение на контролер за игри, който е обвързван посредством Блутут. Експертите обаче обясниха: това не е извънредно. Джойстици от игрови конзоли се употребяват даже на американски атомни подводници.

Много повече са въпросите към други системи на изследователската подводница. По-специално, нямало е навигационно съоръжение и спешни маяци. Комуникация с " кораба-майка " е била посредством текстови известия.

Журналистът на Си-Би-Ен Дейвид Поуг, който е бил на КМ по време на едно от гмурканията на “Титан ”, сподели, че спомагателният транспортен съд е " изгубил " миниподводницата за пет часа. На повърхността не знаели къде се намира апаратът. През този интервал интернетът е бил изключен на КМ, тъй че, по думите на “Поуг ”, " никой не туитнал " за протичащото се.

Съдебни каузи

Една от мистериите е късното предизвестие за бедствието. Устройството изчезва на 18 юни сутринта, към час и половина след началото на гмуркането. И “ОушънГеайт ” се обръща към специфичните служби осем часа по-късно, което доста усложнява търсенето.

Склонността на компанията да крие неточности става известна още през 2018 година Тогава шефът по морските интервенции Дейвид Локридж е уволнен, откакто подава отчет до управлението за проблеми с сигурността на “Титан ”. Става въпрос за недостатъци във въглеродните нишки, от които е изработен корабът. На огромна дълбочина това може да докара до злополука.

“ОушънГейт ” увери, че лична система, основана на акустичен мониторинг на влакната, ще рапортува за заплаха авансово и екипажът ще има време да изплува. Локридж отвърна: предизвестието може да пристигна единствено милисекунди преди злополуката. Той упорства за спомагателни проучвания. Отказано му е. И в същия ден му демонстрират вратата. И двете страни се обръщат към съда, само че делото е бързо решено.

По-късно фамилна двойка предприемачи Марк и Шарън Хейгъл упрекнаха Ръш в машинация: той им продал гмуркане на дъното на океана, само че не дал услугата.

Неприлично безвредно “

“ОушънГейт ” по принцип отхвърли да издаде документ на подводницата в надзорния орган. Те го обясниха по следния метод: „ По-голямата част от морските (и авиационни) произшествия са резултат от неточност на оператора, а не механична щета. Класификацията на кораба не отстрани оперативните опасности. “

Там дадоха обещание да обезпечат сигурност посредством " непрекъснати целенасочени старания и целенасочена корпоративна просвета ", които " не се правят оценка в класификацията ".

През 2019 година Ръш означи, че за 35 години не е имало нито един незабавен случай по време на туристическо гмуркане на дъното на океана. " Поради съществуващите правила промишлеността стана непристойно безвредна. Но същите правила ѝ пречат да се развива ", разсъждава той.

След поредност от сполучливи експедиции, в това число до дълбочина от четири хиляди метра, през 2020 година “Титан ” стартира да демонстрира " признаци на циклична отмалялост ", призна Ръш. Поради това целесъобразната дълбочина е лимитирана до 3000 метра. Титаник се намира на 3800.

Според известия в медиите корпусът на кораба е „ или ремонтиран, или възобновен “ от две компании от галактическата промишленост. В края на 2021 година батискафът се спусна за първи път до останките на “Титаник ”.

Въпреки това, съгласно изданието “ТехКрънч ”, цитиращи " източник, непосредствен до компанията ", малко се е трансформирало в устройството от 2018 година

Ръш основава “ОушънГейт ”, с цел да потвърди, че гмуркането до морското дъно може да бъде по-достъпно и по-безопасно, в сравнение с нормално се счита. “Исках да изградя подводен аналог на “Спейс-Екс ” - комерсиална конструкция, която сполучливо оперира в регион, който преди беше съвсем извънредно ангажиран от страната ”, споделя той.

Търсачи на извънземен разсъдък

Мистериозните и двусмислени биографии на мъртвите обезпечават изобилна храна за теоретиците на конспирацията. Някои от екипажа имат връзки във военната среда. 77-годишният Нарджоле преди този момент беше шеф на дивизията подводници на френския флот. Ръш (61) е взел участие в създаването на Ф-15 и стратегиите за противосателитни ракети.

Малко се знае за английския милиардер Хамиш Хардинг (58). Смята се, че притежателят на “Екшън Авиейшън ” е направил положение от милиарди долари, търгувайки с бизнес самолети. Въпреки това в открити източници съвсем няма детайлности за активността му до 2017 година Мрежата допуска, че Хардинг е обвързван с английското разузнаване.

През последните години той сложи върхове. С бизнес аероплан “Гълфстрийм-Г650 ” той извърши най-бързото околосветско пътешестване през двата полюса на Земята. Той измина най-голямото разстояние в най-дълбоката част на океана - Марианската котловина - и остана най-дълго на тази дълбочина. Освен това той няколко пъти посещава Южния полюс. Той лети в космоса с галактическия транспортен съд “Блу Ориджин ”.

Представителят на най-богатото семейство в Пакистан, Шахзада Дауд (48 години, положение на осем милиарда долара), е прочут като вложител и човеколюбец. Инвестирал е в благотворителни фондации. Той е член на борда на Института СЕТИ, организация с нестопанска цел, отдадена на търсенето на извънземен разсъдък. Синът му Сюлеман, който умира с него, е на 19 години.

" Не можете да давате такива имена "

В тази покруса има доста съвпадения с злополуката на самия “Титаник ”. През 1898 година, 14 години преди известната злополука, е оповестен романът на американския публицист Морган Робъртсън “Напразно ”. Той разказва гибелта на океански транспортен съд, наименуван " Титан ", от конфликт с айсберг от десния ръб.

" Не можете да давате имена на кораби, които основават проблеми. Нормалните моряци в никакъв случай не биха създали това. Те са доста суеверни ", показва Шигин, говорейки за подводницата.

Оказа се също, че брачната половинка на Ръш - Уенди е пра-правнучка на пасажерите от “Титаник ” Изидор и Аида Щраус, показани във кино лентата на Джеймс Камерън. Аида има опция да се качи на избавителна лодка, само че тя остава със брачна половинка си на потъващия транспортен съд.

Друг паралел е пропастта сред небогати и богати. „ Титаник “ е знак на класово разслоение: суперскъпи каюти от първи клас и двуетажни „ койки “ в трета. Според някои отчети по време на бедствието са блокирали пътя за евакуация на бедните пасажери (което също е отразено във кино лентата, спечелил Оскар).

Продавайки услуги на милиардери, Ръш рисково флиртуваше с историята. И по този начин, билетите за първите пътувания костват колкото най-луксозния апартамент на трансатлантически параход, поправен с инфлацията. В последна сметка цената се повиши до 250 000 $.

След изгубването на “Титан ” в мрежата беше публикувана подигравка: уред с милиардери потъва - цяла флотилия е изпратена да избавя, транспортен съд със стотици мигранти търпи злополучие - страните от така наречен първи свят се затварят в своите граници.

Според Шигин несъразмерното внимание към “Титаник ” е порочно по своята същина. " Според всички закони това е всеобщ гроб. Мнозина са починали там. И превръщането му в шоу - ровене там, взимане на сувенири - е неразрешено от интернационалните съглашения ", акцентира офицерът от флота.

Въпреки това, прибавя той, в тази ситуация това е подценено.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР