Катастрофата е изменила завинаги структурата на галактиката Колело – сега

...
Катастрофата е изменила завинаги структурата на галактиката Колело – сега
Коментари Харесай

Джеймс Уеб засне динамичните процеси в галактиката Колело, намираща се в съзвездието Скулптор

Катастрофата е изменила вечно структурата на галактиката Колело – в този момент тя има два пръстена, един ослепителен вътрешен и един обкръжаващ, пъстър, вътрешен. Поради тази причина астрономите назовават този вид галактики “пръстеновидни ” – структурата се среща по-рядко във Вселената, другояче доминирана от спирални галактики като нашата лична вселена – Млечния път. 

Яркото ядро на Колело съдържа голямо количество нажежен прахуляк, като най-светлите райони приютяват великански звездни купове. Външният пръстен, който се уголемява към този момент 400 милиона години, е доминиран от звездообразуване и свръхнови. Докато този пръстен продължава да се уголемява, той ще се сблъсква с околния прахуляк и ще индуцира раждането на още звезди. 

Предходните наземни и галактически телескопи, в това число “Хъбъл ”, са изучавали галактиката Колело, само че доста от процесите са били забулени, освен това в дословния смисъл на думата поради многото прахуляк. Но “Джеймс Уеб ”, който работи в инфрачервената област на електромагнитния набор, може да прониква под праха и да разкрива протичащото се.

Телескопът има две съществени камери – първата е NIRCam, снимаща в близката инфрачервена област (изображението при започване на тази публикация). Изображенията от NIRCam ни демонстрират повече звезди, в сравнение с тези, заснемани във забележимата област (напр. от “Хъбъл ”). За улеснение данните от NIRCam са в допълнение оцветени в синьо, оранжево и жълто. Индивидуалните сини точки съставляват единични звезди или джобове на звездообразуване. 

Снимка на галактиката Колело, снимана от прибора MIRI на галактическия телескоп “Джеймс Уеб ”. Credits: NASA, ESA, CSA, STScI

Другата камера MIRI снима в междинната инфрачервена област (вж. изображението по-горе). Тя ни демонстрира фините елементи на структурата на праха, обкръжаващ галактиката. Данните от MIRI са оцветени в допълнение в алено. Те разкриват тези райони от Колело, които са богати на въглеводороди и силикати. Въпросните райони съставляват “скелетът ” на галактиката.

Наблюденията от “Джеймс Уеб ” удостоверяват, че галактиката Колело е в преходна фаза. Някога, преди конфликта, тя е била спирална вселена като Млечния път. Данните от телескопа биха могли да ни покажат да разберем както историята на нейната еволюция в предишното, по този начин и да разбираем по какъв начин ще продължи да еволюира и отсега нататък.  

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР